Rols-Rojs je postigao rekordnu prodaju u 2022. godini

Rols-Rojs je postigao rekordnu prodaju u 2022. godini

Rols-Rojs je u ponedeljak izvestio o rekordnoj prodaji prošle godine uprkos prosečnoj ceni od oko 534.000 dolara za svoje luksuzne automobile i padu kineske potražnje, sa porudžbinama koje se protežu do 2023. godine.

Britanski proizvođač automobila, koji je počeo kao Rolls-Roice u Mančesteru u Engleskoj pre skoro 120 godina, a sada je u vlasništvu nemačkog BMV-a, rekao je da je 2022. prodao 6.021 automobil, u odnosu na 5.586 u 2021., što je takođe rekordna godina.

Rolls-Roice-ovu prodaju prednjačila je Amerika, a SAD su ostale na vrhu tržišta sa oko 35% prodaje. U Kini, drugom najvećem tržištu ovog proizvođača automobila, blokade u vezi sa koronavirusom dovele su do „jednocifrenog pada“ prodaje.

Ali izvršni direktor Torsten Muller-Otvos rekao je u onlajn prezentaciji da je ovo smanjenje nadoknađeno rastom na drugim tržištima.

„Naša knjiga narudžbina se proteže daleko do 2023. godine za sve modele“, rekao je Miler-Otvos. „Nismo videli usporavanje narudžbi.

Rolls-Roice je rekao da su prednarudžbe za njegov potpuno električni Spectre, koji bi trebalo da se prodaju krajem 2023. godine, premašile sva njegova očekivanja.

Izvršni direktor je rekao novinarima da je očekivani rast za 2023. došao uprkos tome što je Rolls-Roice zaustavio prodaju u Rusiji, koja je obično iznosila 250 do 300 jedinica godišnje, nakon invazije na Ukrajinu prošlog februara.

Miler-Otvos je rekao da je prilagođeni pristup luksuznog brenda doveo do „još maštovitijih, ličnih i tehnički zahtevnijih“ porudžbina kupaca.