Pedagog upozorava: Previše aktivnosti i igračaka ostavljaju posledice na decu

Pedagog upozorava: Previše aktivnosti i igračaka ostavljaju posledice na decu

Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dete. Zato roditelji često upisuju decu na bezbroj različitih aktivnosti, od sporta i sviranja instrumenta do baleta i mnogih drugih koje će ih, bar tako misle roditelji, zabaviti. Postavlja se pitanje koliko je to zapravo dobro za decu?

Iako je deci vreme pomno isplanirano, njihov kalendar je pretrpan, a slobodnog vremena skoro da i nemaju.

Osim toga, njihov životni prostor je krcat knjigama, igračkama i ostalim sadržajem koji im, kako tvrde stručnjaci, mogu da naprave više štete nego koristi.

„Mnogi današnji problemi u ponašanju dolaze od toga što deca imaju previše stvari i žive prebrz život“, objašnjava pedagog Kim Džon Pejn i dodaje da moderan način odgajanja dece dovodi do potencijalnih psihičkih problema, od kojih je najrašireniji poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje ili ADHD.

On kaže da mnoga deca doživljavaju senzorno preopterećenje jer su okružena s previše sitnica, izbora i informacija, a jednostavnim pristupom roditelji mogu značajno da smanje svakodnevni stres deteta, što na kraju dovodi do srećnije i uspešnije dece.

„Deci je potrebno vreme da postanu ono što jesu, i to kroz igru ​​i društvenu interakciju. Ako dete zatrpate stvarima pre nego što bude spremno, želeće samo još više i više“, dodaje pedagog, koji smatra da je najlakši način da pojednostavite život svom detetu da unesete promena u kućnom okruženju.

On dalje objašnjava da „kako smanjujete količinu igračaka i nereda u domu, povećavate pažnju deteta, kao i njegovu sposobnost za kvalitetniju, dublju igru“.

„Previše stvari dovodi do premalo vremena i premalo dubine u načinu na koji deca vide i istražuju svoje svetove, što između ostaloga negativno utiče na njihovo mentalno stanje“, zaključuje pedagog.