Vučić: Beograd je nova Kazablanka

Vučić: Beograd je nova Kazablanka

Srbija je zabeležila rekordan priliv stranih špijuna, a glavni grad, Beograd, vrvi od njih usred proslave Nove godine, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, poredeći grad sa Kazablankom tokom Drugog svetskog rata.

„Ove novogodišnje noći Beograd je postao nova Kazablanka. Redovno dobijamo te izveštaje, nije bilo špijuna koji se ne bi prijavili u naše hotele, nikada nije bilo toliko špijuna“, rekao je Vučić u nedelju za TV Pink.

Marokanski grad Kazablanka tokom Drugog svetskog rata dugo je bio prikazan u popularnoj kulturi kao grad koji vrvi raznim nacistima, ratnim izbeglicama i špijunima iz celog sveta, prvenstveno zahvaljujući istoimenom holivudskom klasiku iz 1942. godine. Ova slika marokanskog grada, francuske kolonijalne teritorije u to vreme, od tada je više puta štampana u mnogim špijunskim filmovima.

Do priliva špijuna u Beograd došlo je usred stalnih tenzija između Srbije i njenog otcepljenog regiona Kosova, rekao je predsednik Srbije, navodeći da grad nikada nije video takvu obaveštajnu aktivnost, barem od vremena Drugog svetskog rata. Obaveštajci su „radili svoj posao“ i „očigledno pripremali razne stvari“, dodao je Vučić. Predsednik nije precizirao iz kojih zemalja dolaze navodni špijuni.

Srbija i Kosovo su bili u sukobu tokom većeg dela 2022. godine oko planova Prištine da zabrani registarske tablice koje izdaje Beograd u svojoj nadležnosti. Teško naoružana albanska policija bila je raspoređena u oblastima naseljenim Srbima, a meštani su kao odgovor organizovali proteste i podigli barikade.

Tenzije su ponovo rasplamsane ranije ove nedelje kada su dvojica srpskih mladića ranjena u pucnjavi u blizini mesta Štrpce, dok su šetali sa hrastovim grančicama na proslavu pravoslavnog Božića. Ispostavilo se da je navodni napadač, koji je priveden, etnički Albanac. Incidenti poput pucnjave u Štrpcu direktna su posledica neprijateljske politike prištinskih vlasti, rekao je Vučić i upozorio da je pred nama „težak period“.