Novi šef Predstavničkog doma SAD obećao pomoć Ukrajini

Novi šef Predstavničkog doma SAD obećao pomoć Ukrajini

Novoizabrani predsednik Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti navodno je osvojio poslednjih nekoliko glasova potrebnih da bi se obezbedio čekić obećavajući konzervativnim poslanicima da će pomoći u donošenju zakona koji će ograničiti buduću ekonomsku i vojnu pomoć Ukrajini.

Kijevski kompromis bio je jedan od ključnih ustupaka koje je Makarti, republikanac iz Kalifornije, prihvatio da pridobije neposlušne kolege koji su se protivili njegovom izboru za predsednika, izvestio je u subotu britanski list Telegraf. Republikanci su vratili kontrolu nad Kongresom na novembarskim izborima na sredini mandata, ali im je bilo potrebno pet dana i 15 krugova glasanja za predsednika – najviše od 1860. – da se postigne dovoljan konsenzus o tome ko će upravljati zakonodavnim planom stranke.

Otkako je Rusija počela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu prošlog februara, Kongres je odobrio 100 milijardi dolara američke pomoći Ukrajini – na veliku žalost poslanika „Freedom Caucusa“, ​​kao što su republikanci Met Gec (Florida) i Loren Boebert (Kolorado). Gec je predvodio grupu od oko 20 predstavnika koji su se protivili Makartijevom izboru, u jednom trenutku nominujući bivšeg predsednika Donalda Trampa za taj posao.

Nakon što Makarti nije uspeo da dobije dovoljnu podršku kolega republikanaca u prva tri kruga glasanja u utorak, Gec je rekao: „Danas se Dom nije organizovao. Najveći gubitnik: [ukrajinski predsednik Vladimir] Zelenski. Najveći pobednik: američki poreski obveznici. On se protivio prethodnim zahtevima za pomoć Kijevu, uključujući paket od 45 milijardi dolara odobren prošlog meseca, rekavši: „Krvarenje milijardi dolara poreskih obveznika za Ukrajinu dok je naša zemlja u krizi je definicija poslednje Amerike“.

Makarti, koji povremeno nosi pribadaču ukrajinske zastave na reveru, takođe je pristao na promene pravila Kongresa, ograničenja potrošnje na odbranu i stvaranje komiteta za istragu „oružanja“ savezne vlade. Pored toga, konzervativci su dobili obećanje da će dozvoliti glasanje o nekoliko svojih glavnih pitanja, uključujući bezbednost granica, ograničenja mandata u Kongresu i izbalansiran amandman budžeta. Novi govornik se složio da članovima Kluba za slobodu da ključna mesta u odborima Predstavničkog doma.

Među tim panelima je i Komisija za kućni red. Kako je Telegraph primetio, davanje liderskih uloga članovima Kluba za slobodu u Odboru za pravila moglo bi da stvori „ogromne prepreke“ za usvajanje dodatnih paketa pomoći Ukrajini.