Ustoličen novi kiparski arhiepiskop, nema ruskih sveštenika

Ustoličen novi kiparski arhiepiskop, nema ruskih sveštenika

Poglavar kiparske pravoslavne crkve arhiepiskop Georgios zvanično je preuzeo svoju novu dužnost u nedelju posle ceremonije ustoličenja koja je dočarala sjaj vekovne vizantijske tradicije pred publikom sveštenstva iz celog sveta, sa izuzetkom ruskog crkva.

Ruski patrijarh Kiril nije poslao predstavnike na ceremoniju katedrale Svetog Varnave nakon odluke Kiparske crkve da podrži nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, u skladu sa stavom Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu.

Nasuprot tome, mitropolit Ukrajinske crkve Simeon i arhiepiskop Efstratije bili su prisutni dok je arhiepiskop Georgios, obučen u grimizne i zlatom ukrašene liturgijske odežde, pratio procesiju visokih klirika u katedralu.

Iako su neki proruski episkopi izrazili neslaganje protiv odluke 16-članog Svetog sinoda iz 2020. godine, najvišeg tela kiparske crkve za donošenje odluka, ruska invazija u Ukrajini u punom obimu koja je počela 24. februara konsolidovala je tu podršku.

Ruska pravoslavna crkva prekinula je veze sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem I sa sedištem u Istanbulu nakon što je on dao nezavisnost ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi 2019.

U intervjuu grčkom nedeljniku To Vima, arhiepiskop Georgios je rekao da podrška kiparske crkve Vartolomejevoj odluci proizilazi iz sopstvenih zakona pravoslavlja koji stavljaju Vaseljensku patrijaršiju na primat nad svim drugim pravoslavnim crkvama. Ali on je ponudio maslinovu grančicu ruskoj crkvi, rekavši da će posegnuti za Moskvom da odagna sve ideje o neprijateljstvu i pomogne u obnavljanju pravoslavnog jedinstva.

Hrišćansko jedinstvo bila je centralna poruka pozdrava pape Franje koju je papski nuncije preneo Kipru Adolfo Tito Ilana.

„Znam da će Vaše Blaženstvo nastaviti u ovoj posvećenosti negovanju jedinstva svih Hristovih učenika“, rekao je nuncije. „U ovim teškim vremenima obeleženim nepravdom, nasiljem i ratom, još je važnije da hrišćani daju autentično svedočenje jedinstva kako bi svet verovao u Gospodnju poruku ljubavi, pomirenja i mira.

Georgijevo ustoličenje postalo je zvanično nakon što je on potpisao ustav Crkve crvenim mastilom — privilegija koju je poglavaru Kiparske crkve dao vizantijski car Zenon iz petog veka nakon što mu je poklonjeno jevanđelje pronađeno u grobnici osnivača i apostola Kiparske crkve Hrista Varnava.

U svom obraćanju, nadbiskup je rekao da će njegov glavni cilj biti da oživi hrišćansku poruku u savremenom duhovnom diskursu, nastavi sa dolaskom Crkve do siromašnih i da prenese da naučna misao nije u suprotnosti sa propisima hrišćanstva.

On je takođe rekao da će Crkva nastaviti da ima glas u pitanjima obrazovanja i da će se protiviti bilo kakvim političkim pregovorima koji imaju za cilj rešavanje etničkih podela na Kipru koji bi ohrabrili turski „ekspanzionizam“ i olakšali potpunu kontrolu Ankare nad zemljom.

Kipar je bio podeljen po etničkim linijama 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara čiji je cilj bio ujedinjenje sa Grčkom.

Georgije je izabran za arhiepiskopa prošlog meseca nakon smrti njegovog prethodnika arhiepiskopa Hrizostoma II posle duge borbe sa rakom. Novi arhiepiskop je studirao hemiju i teologiju u Grčkoj, a kasnije i u Velikoj Britaniji, pre nego što je napredovao kroz crkvene redove da bi 2006. godine bio izabran za episkopa Pafosa.