Gardijan: Kijev ne komentariše ruske tvrdnje o žrtavama u Kramatorsku

Gardijan: Kijev ne komentariše ruske tvrdnje o žrtavama u Kramatorsku

Ukrajina za sada nije komentarisala tvrdnje Rusije da je više od 600 ukrajinskih vojnika poginulo u ruskom raketnom napadu na Kramatorsk, javlja Gardijan.

Gradonačelnik Kramatorska ranije danas na Fejsbuku je objavio da niko nije ubijen u napadu na različite lokacije u tom gradu, prenosi londonski dnevnik.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov izjavio je prethodno da su ruske oružane snage sprovele „operaciju odmazde“ za nedavni ukrajinski napad na privremenu rusku vojnu bazu u naselju Makejevka u Donnjeckoj oblasti.

Agencija Rojters, međutim, prenela je reči očevidaca koji su potvrdili da je ruski raketni udar na Kramatorsk prouzrokovao materijalnu štetu, ali koji tvrde da nema dokaza da je u napadu bilo ljudskih žrtava.

Izveštači britanske agencije posetili su dva studentska doma u Kramatorsku, koje je rusko Ministarstvo odbrane navelo kao mesta u kojem su privremeno bili smešteni ukrajinski vojnici tokom ruskih raketnih udara.

Prema njihovom svedočenju, nema znakova da je neko od dva navedena mesta direktno pogođeno raketnim projektilima i ozbiljno oštećeno, ni očiglednih pokazatelja da su u tim objektim živeli vojnici, niti tragova krvi i drugih materijalnih dokaza o ljudskim žrtvama.