Graditelji otkrili jevrejske riznice iz Drugog svetskog rata u dvorištu u Poljskoj

Graditelji otkrili jevrejske riznice iz Drugog svetskog rata u dvorištu u Poljskoj

Oko 400 predmeta za koje se veruje da su ih jevrejski vlasnici sakrili u zemlju tokom Drugog svetskog rata otkriveno je tokom radova na renoviranju kuće u dvorištu u Lođu u centralnoj Poljskoj, javljaju mediji u nedelju.

Stručnjaci za istoriju kažu da se među predmetima nalaze menore Hanuke i predmeti koji se koriste u svakodnevnom životu, preneo je TVN24.

Uglavnom su to posrebreni stoni pribor, menore i staklene posude za kozmetiku, saopštila je regionalna kancelarija za očuvanje istorijskih objekata. Stručnjaci kancelarije su na Fejsbuku prošle nedelje rekli da će predmeti biti predati gradskom Arheološkom muzeju.

Zaliha je pronađena u decembru, a dve hanukije su zapaljene 22. decembra tokom Hanuke u organizaciji gradske jevrejske zajednice.

Adresa u Polnočnoj ulici broj 23, gde su pronađeni predmeti, nalazila se odmah izvan perimetra geta Licmanštat koji su okupatorski nacistički Nemci uspostavili u Lođu u februaru 1940. i do avgusta 1944. držali oko 200.000 Jevreja iz cele Evrope. Većina logoraša je umrla tamo ili u koncentracionim logorima.