Mediji: Svaki četvrti britanski vojnik „opasno“ je gojazan

Mediji: Svaki četvrti britanski vojnik „opasno“ je gojazan

Četvrtina svih britanskih vojnika je „opasno“ gojazna ili gojazna, prema statistikama koje je pregledao Mejl on Sandej, što podstiče rastuću zdravstvenu krizu u redovima. Skoro 40.000 od 145.000 pripadnika britanske vojske klasifikovano je kao gojazni u poslednjih pet godina.

Alarmantna statistika „predstavlja neuspeh vođstva među onima koji su odgovorni da osiguraju da trupe pod njihovom komandom ostanu u formi, zdrave i spremne za borbu“, rekao je bivši britanski komandant pukovnik Ričard Kemp za Mejl.

„Svaki vojnik ili žena sa prekomernom težinom postao je gojazan dok je služio“, nastavio je veteran, koji je predvodio britanske trupe u Avganistanu. „Dozvoliti da se zdravlje vojnika pogorša na ovaj način isto je kao zanemariti sistem naoružanja ili borbeno vozilo u meri u kojoj ne može da funkcioniše kada je potrebno. ”

Služba je navodno morala da medicinski otpusti oko 5.200 vojnika sa prekomernom težinom od 2010. godine, uključujući i jednog vojnika teškog 420 funti (191 kg) otpuštenog nakon što nije prošao obavezne testove fitnesa. Više od 800 otpuštenih težilo je preko 114 kg. Međutim, portparol Ministarstva odbrane je upozorio da „osoblje može imati više uzroka navedenih u medicinskom otpustu, tako da možda nije otpušteno posebno zbog problema u vezi sa težinom“.

Ali višak kilograma može uzeti danak osim jednostavnog smanjenja fizičke kondicije. Statistički podaci ministarstva koje je Mejl video otkrivaju da je preko 1.100 pripadnika obolelo od dijabetesa tipa II, kod 1.113 je dijagnostikovan visok krvni pritisak, a 100 ima srčana oboljenja. Od 2014. godine tablete za mršavljenje dobilo je 850 vojnika, dok je 60 podvrgnuto liposukciji.

Bivši načelnik vojske lord Denat rekao je za Mejl da ako se težina „mladih vojnika sa prekomernom težinom“ ne može kontrolisati, „trebalo bi da budu otpušteni“, opisujući „pitanje gojaznosti i prekomerne težine“ kao „u velikoj meri pitanje lanca komandovanja“. ”

„Rigorozna primena testova fizičke spremnosti je od suštinske važnosti“, nastavio je Dannat, tvrdeći da su komandanti puštali starije vojnike da se sklone uprkos tome što su se ugojili, jer su njihove uloge postale manje aktivne.

Prema vojnoj metrici merenja sastava tela, koja uzima u obzir i najčešće korišćeni indeks telesne mase i merenje struka, skoro 40.000 vojnika je u opasnosti od zdravstvenih problema zbog svoje veličine, navodi Mail.