Zainteresovanost muškaraca za seks povezano sa rizikom od rane smrti

Zainteresovanost muškaraca za seks povezano sa rizikom od rane smrti

Nedostatak seksualnog interesovanja može ukazivati na povećan rizik od prerane smrti među muškarcima koji žive u Japanu, prema novo objavljenoj studiji.

Tačan odnos između mortaliteta i libida je nešto što će istraživači morati da razdvoje, iako istraživači spekulišu da bi smanjeni seksualni nagon mogao biti vidljiviji znak suptilnih zdravstvenih problema.

Podaci su došli od 20.969 ljudi (8.558 muškaraca i 12.411 žena) starosti 40 ili više godina koji su imali godišnje zdravstvene preglede tokom šestogodišnjeg perioda u prefekturi Jamagata, planinskom regionu Japana poznatom po toplim izvorima, hramovima i prirodnim lepotama.

Tim istraživača sa Univerziteta Jamagata posmatrao je nivoe seksualnog interesovanja ispitanika kao što su oni sami prijavili u početnom upitniku i u naknadnoj anketi sprovedenoj godinama kasnije. Od prvobitnih 20.969 ispitanika, 503 su umrla u to vreme.

Istraživači su otkrili da su smrtnost od raka i smrtnost od svih uzroka značajno veća kod muškaraca koji su prijavili nedostatak seksualnog interesa.

To udruženje se održalo čak i kada su kontrolisali faktore kao što su starost, hipertenzija, dijabetes, pušenje, konzumacija alkohola, BMI, obrazovanje, bračni status, učestalost smeha i psihički stres.

„Iako se smatra da su seksualna aktivnost i seksualno zadovoljstvo korisni za psihičko zdravlje i dobrobit u starijim grupama, povezanost između seksualnih interesa i dugovečnosti nije istražena“, pišu istraživači.

„Ova studija je prva koja prospektivno ispituje veze između seksualnih interesa i smrtnosti od svih uzroka, i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i raka u populaciji u zajednici.“

Studija je pokazala da žene češće prijavljuju nedostatak seksualnog interesa nego muškarci – 16 procenata učesnica u njihovom uzorku je to učinilo, u poređenju sa 8 procenata muškaraca dobrovoljaca – ali nije pronašla značajnu povezanost između nižeg libida i mortaliteta. kod žena kao i kod muškaraca.

Budući da je studija čisto opservacija, ne postoji način da se zaključi koji je – ako je bilo koji faktor – uzrok, a koji posledica.

Moguće je da bi nedostatak seksualnog interesovanja kod muškaraca mogao biti povezan sa „nezdravim stilom života“, sugerišu naučnici.

„Dalje, ako pretpostavimo da je seksualni interes povezan sa pozitivnim psihološkim faktorima“, pišu oni, „odsustvo interesovanja može uticati na niz inflamatornih, neuroendokrinih i imunoloških odgovora“.

Biće potrebno više istraživanja da bi se razumelo šta se tačno dešava, ali samo otkrivanje potencijalne veze poput ove je važan korak, dodaju istraživači.

Postoje i neka važna upozorenja koja treba napomenuti u studiji. Nedostatak seksualne zainteresovanosti neke osobe utvrđen je jednim pitanjem u početnom upitniku: „Da li trenutno imate bilo kakav interes za osobe suprotnog pola?“

Čak i ako svi razumeju šta to pitanje postavlja, ono isključuje one koje privlači neko istog pola, kao što istraživači priznaju.

„Svaka osoba koja je odgovorila sa „ne“ je definisana kao osoba koja nema seksualni interes. Shodno tome, seksualni interes za nekoga istog pola bi se u ovoj studiji smatrao „nedostatak seksualnog interesa“,“ pišu oni.

Istraživači procenjuju da je njihov uzorak možda uključivao otprilike 200 LGBTK učesnika, a zbog uskog pitanja korišćenog u ovoj studiji, stoga postoji razlog da sumnjamo u bar neke od tih podataka. Autori studije pozivaju na buduća istraživanja koja će ovo uzeti u obzir.

Nova studija takođe nije prilagođena određenim „medicinski relevantnim elementima za koje se zna da utiču na seksualnu funkciju i dugovečnost“, pišu autori, kao što su neurološka stanja ili lekovi koje su subjekti uzimali, jer to nije bio deo osnovnog istraživanja.

Bez obzira na to, samo održavanje seksualnih interesa može imati pozitivne efekte na dugovečnost. Uprkos ograničenjima studije, istraživači se zalažu za podizanje svesti o seksualnom interesovanju kao faktoru javnog zdravlja među starijim populacijama u Japanu.

„Kanadska vlada je, kroz materijale za promociju javnog zdravlja, počela da podržava seksualnu aktivnost kao jedan element programa ‘dobrog starenja’. U Japanu postoji više predrasuda o seksu među starijima nego u zapadnom svetu“, autori studije pisati .

„Nadamo se da će naši nalazi pomoći promovisanju javnog zdravlja kroz zagovaranje seksualnosti u Japanu.