Ukrajinska crkva slavila „povratak“ u kijevsku katedralu

Ukrajinska crkva slavila „povratak“ u kijevsku katedralu

KIJEV – Suze radosnice potekle su niz lica vernika dok je glavna ukrajinska crkva slavila „povratak“ u kijevsku katedralu Uspenja Gospodnjeg na pravoslavni Božić, ubrzo nakon što je preuzela kontrolu nad njom od suparničke crkve koja je navodno povezana sa Rusijom, prenosi Rojters.

Katedrala sa zlatnom kupolom, od ogromnog kulturnog i verskog značaja, nalazi se na visokom brdu u centru Kijeva pored reke Dnjepar, i čini deo 980 godina starog kompleksa manastira Kijevo-Pečerska lavra, koji takođe sadrži kapele i administrativne zgradama.

Ona je postala žarište ogorčenog sukoba između ukrajinskih pravoslavnih zajednica, izazvanog invazijom Rusije.

Članovi Pravoslavne crkve Ukrajine (OCU), najveće u Ukrajini, okupili su se u subotu u kitnjastom enterijeru katedrale da bi čuli prvu službu na ukrajinskom jeziku u katedrali.

„U ovim prazničnim danima, sa snažnim osećanjima molimo Boga: pomozi nam da pobedimo neprijatelja, koji je uneo tugu u naš dom. Pomozite nam da konačno oteramo stranu invaziju sa ukrajinske zemlje“, rekao je patrijarh Epifanije I.

Vadim Storožik, 50-godišnji gradski odbornik Kijeva, rekao je da mu božićna služba znači „povratak“ svetog mesta pod kontrolom Ukrajine.

„30 godina nakon obnavljanja naše istorije i sticanja nezavisnosti – vraćamo se našim svetinjama, našim (duhovnim) izvorima“, rekao je on.

Ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko, koji je prisustvovao službi sa predsednikom ukrajinskog parlamenta, objavio je na Fejsbuku poruku u kojoj se slavi kraj tri i po veka „zauzimanja“ Kijevo-Pečerske lavre od strane Moskve.

Ukrajinska pravoslavna crkva, u svojim različitim iteracijama, bila je potčinjena Moskvi od 17. veka.

Ukrajina ima oko 30 miliona pravoslavnih vernika, podeljenih između različitih crkvenih zajednica. Rat, koji sada traje jedanaesti mesec, naterao je mnoge Ukrajince da se okupe oko OCU, koju vide kao više proukrajinsku od njenog rivala, Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).

UPC je zvanično bila pod okriljem Ruske pravoslavne crkve do maja 2022, ali je najavila prekid veza zbog podrške moskovske crkve ratu.

Predsednik Vladimir Putin pohvalio je u subotu Rusku pravoslavnu crkvu za podršku moskovskim snagama koje se bore u Ukrajini u pravoslavnoj božićnoj poruci i nazvao je važnom stabilizacijskom silom u društvu.

Uprkos prekidu veza, UOC se i dalje suočava sa optužbama ukrajinske vlade i većine ukrajinske štampe i civilnog društva o proruskim stavovima i direktnoj saradnji sa Moskvom, što poriče. UPC kaže da je žrtva političkog lova na veštice od strane njenih neprijatelja u vladi.

UPC je iseljena iz katedrale nakon što joj je istekao zakup od vlade.

Primopredaja katedrale mnoge je iznenadila – sveštenik OCU Vasil Rudnicki izgledao je zaprepašćeno dok je išao ka kapiji zgrade usred zaglušujućeg zvona zvona.

„Nisam čak ni razmatrao mogućnost ovoga pre dve nedelje, ili činjenicu da ćemo proslaviti Isusovo rođenje na tako značajnom mestu za ukrajinski narod“, rekao je on.

PKP je osnovana 2019. godine i priznata kao zvanični ogranak pravoslavlja u Ukrajini od strane vaseljenskog patrijarha Vartolomeja iz Istanbula, globalnog poglavara Pravoslavne crkve.

Ta odluka je razbesnela Rusku pravoslavnu crkvu, pošto je Istanbul ranije priznao UPC, tada pod vlašću Moskve, kao legitimnu ukrajinsku crkvu.

Deo sveštenstva UPC i mnogi njeni vernici prešli su u PKP, na zgroženost bivše organizacije. Obe crkve kažu da je druga kanonski nelegitimna. Iako je PKP ubrzo imala više vernika nego stara crkva, UPC je zadržala kontrolu nad preko 12.000 crkava, uključujući kompleks Kijevsko-pečerske lavre.

Institucije ukrajinske vlade i lokalna štampa često nazivaju UPC „Moskovskom patrijaršijom“, što crkva odbacuje. Anketa prošlog avgusta pokazala je da je UPC zadržala samo 20% svojih vernika od 2021. godine, što sugeriše da su je mnogi napustili od invazije, ali je crkva rekla Rojtersu da ovi podaci ne odgovaraju stvarnosti.

U kapeli u krugu manastira, portparol UPC, mitropolit Kliment, rekao je Rojtersu da su akcije vlade „provokacija koja ima za cilj da uznemiri i ponizi milione vernika UPC“.

Ljudmila, 69-godišnja vernica, rekla je da se plaši da je vlada pristrasna prema UPC.

„Ne sviđa mi se ovo. Moramo da budemo ujedinjeni, a ne podeljeni, upravo sada. A to bi moglo dovesti do neke vrste verskog podela (u našem društvu)“, rekla je ona.

Manastiri i crkve UPC, uključujući Kijevsko-pečersku lavru, suočili su se sa talasom pretresa ukrajinskih snaga bezbednosti, a policija je najavila niz istraga.

Vlasti su saopštile da su otkrile prorusku literaturu i ruske građane koji se nalaze u prostorijama crkve, što je UPC negirala.