U Rusiji osujećen železnički napad

U Rusiji osujećen železnički napad

Federalna služba bezbednosti saopštila je da je sprečila pokušaj sabotaže na železničkom objektu u Čeljabinskoj oblasti na ruskom Uralu, izvestila je u četvrtak novinska agencija TASS, pozivajući se na FSB.

„FSB… je uhvatio trojicu muškaraca na licu mesta dok su pokušavali da onesposobe vučnu podstanicu na stanici Južno-uralske železnice. Na mestu zločina zaplenjeni su kanister sa benzinom, gasna boca, gorionik i drugi predmeti“, rekao je zvaničnik FSB novinskoj agenciji.

Incident je TASS-u potvrdila regionalna pres služba FSB. Odanost ili nacionalnost osumnjičenih, međutim, nije odmah poznato. Njima je po nalogu suda određen istražni pritvor na dva meseca.

Poslednjih nedelja, FSB je dao nekoliko najava o sprečenim terorističkim i diverzantskim napadima, navodno organizovanim u ime Ukrajine. Krajem decembra operativci FSB-a ubili su dvojicu ruskih državljana na jugu zemlje. Osumnjičeni su navodno planirali teroristički napad u Rusiji pre nego što su pokušali da otputuju u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruske vojske.

Neposredno pre incidenta, FSB je saopštio da je presreo grupu ukrajinskih diverzanata koji su pokušavali da pređu u Rusiju. Četvoricu osumnjičenih, koji su nosili različito oružje i eksploziv, policajci su ubili u vatrenom obračunu.