Policija: Šestogodišnjak pucao u učiteljicu u učionici u Virdžiniji

Policija: Šestogodišnjak pucao u učiteljicu u učionici u Virdžiniji

Šestogodišnji učenik pucao je i ranio nastavnika u njegovoj školi u Virdžiniji tokom svađe u petak u učionici prvog razreda, saopštili su policijski i školski zvaničnici grada Njuport Njuza.

Stručnjaci su rekli da je pucnjava u školi u kojoj je učestvovao šestogodišnjak izuzetno retka, iako nije nečuvena, dok zakon Virdžinije ograničava načine na koje dete tog uzrasta može biti kažnjeno za takav zločin.

Nijedan učenik nije povređen u pucnjavi u osnovnoj školi Ričnek, saopštila je policija. Učiteljica — žena u 30-im godinama — zadobila je povrede opasne po život. Njeno stanje se donekle poboljšalo do kasnog popodneva, rekao je šef policije Njuport Njuza Stiv Dru.

„Nismo imali situaciju da je neko obilazio pucnjavu u školi“, rekao je Dru novinarima, a kasnije je dodao da pucanj nije bio nesrećan.

Dru je rekao da su se učenik i nastavnik poznavali u učionici.

Rekao je da je dečak imao pištolj u učionici, a istražitelji pokušavaju da otkriju odakle ga je nabavio. Šef policije nije izneo više detalja o pucnjavi, svađi ili onome što se dogodilo u školi.

Džozelin Glover, čiji sin ide u četvrti razred, rekla je za list Virdžinijan-Pilot da je dobila poruku iz škole u ​​kojoj se navodi da je jedna osoba upucana, a druga u pritvoru.

„Srce mi je stalo“, rekla je. „Bio sam izbezumljen, veoma nervozan. Pitam se samo da li je ta osoba moj sin.”

Karlos, njen devetogodišnjak, bio je na pauzi. Međutim, rekao je da su on i njegovi drugovi iz razreda ubrzo bili skriveni u zadnjem delu učionice.

„Većina celog razreda je plakala“, rekao je Karlos za novine.

Roditelji i učenici ponovo su se okupili na vratima gimnazije, saopštile su javne škole Njuport Njuza putem Fejsbuka.

Šef policije nije se konkretno osvrnuo na pitanja da li su vlasti u kontaktu sa dečakovim roditeljima, ali je rekao da pripadnici policijske uprave vode istragu.

„Bili smo u kontaktu sa advokatom našeg Commonvealth-a (lokalnim tužiocem) i nekim drugim subjektima da nam pomognu da što bolje dobijemo usluge ovom mladiću“, rekao je Dru.

Njuport Njuz je grad od oko 185.000 ljudi u jugoistočnoj Virdžiniji poznat po svom brodogradilištu, koje gradi nacionalne nosače aviona i druga plovila američke mornarice.

Richneck ima oko 550 učenika koji idu od vrtića do petog razreda, prema veb stranici Odeljenja za obrazovanje Virdžinije. Školski zvaničnici su već rekli da u ponedeljak neće biti nastave u školi.

„Danas su naši učenici dobili lekciju o nasilju vatrenim oružjem“, rekao je Džordž Parker III, upravnik škola u Njuport Njuzu, „i šta oružje može da učini da poremeti ne samo obrazovno okruženje, već i porodicu, zajednicu.“

Zakon Virdžinije ne dozvoljava da se šestogodišnjacima sudi kao odraslima.

Pored toga, 6-godišnjak je premlad da bi bio stavljen u pritvor Odeljenja za maloletnike ako bude proglašen krivim.

Međutim, sudija za maloletnike bi imao ovlašćenje da oduzme roditeljsko starateljstvo i stavi dete u nadležnost Odeljenja za socijalne usluge.

Pucnjava u školi u kojoj je učestvovao šestogodišnjak je izuzetno retka, rekao je Džejms Alan Foks, kriminolog sa severoistočnog univerziteta u Bostonu.

Foks je u petak uveče rekao agenciji Asošiejted pres da može da se seti jednog prethodnog incidenta koji je uključivao dete tog uzrasta.

2000. godine, šestogodišnji dečak je ispalio metak iz pištolja kalibra .32 u osnovnoj školi Buell u blizini Flinta, Mičigen, 60 milja (96 kilometara) od Detroita, pogodivši šestogodišnju Kajlu Roland u vrat, prema na članak AP iz tog vremena. Umrla je pola sata kasnije.

Foks je analizirao skupove podataka o pucnjavi u školama koji sežu do 1970. godine iz Centra za domovinsku odbranu i bezbednost, koji se nalazi u Pomorskoj postdiplomskoj školi u Montereju, Kalifornija. On je rekao da podaci navode pucnjave u školama u kojima su učestvovala deca od 7, 8, 9 i više godina, ali ne i deca od 6 godina.

Još jedan faktor koji se ističe u vezi pucnjave u Virdžiniji je to što se dogodilo u učionici, rekao je Foks. Mnogi se dešavaju ispred školske zgrade u kojoj su učenici bez nadzora.

Od 2010. do 2021. godine, bilo je više od 800 pucnjava u školama K-12 u kojima je učestvovalo 1.149 žrtava. Trideset odsto njih dogodilo se u školskoj zgradi, rekao je Foks, koji je 2010. objavio knjigu „Nasilje i bezbednost na kampusu: od predškolskog uzrasta do koledža“.

„Ima učenika koji su ubili nastavnike, tipično srednjoškolaca“, rekao je Foks. „Ne znam za druge slučajeve u kojima je šestogodišnjak pucao u učiteljicu.