Orban: Zapad je započeo novi „hladni rat“, tako da Mađarska mora da održava odnose sa svojim neprijateljima

Orban: Zapad je započeo novi „hladni rat“, tako da Mađarska mora da održava odnose sa svojim neprijateljima

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da je zbog krize zapadnocentričnog poretka, koji je navodno naglašen ratom Rusije protiv Ukrajine, Zapad započeo novi „hladni rat“, u kojem Budimpešta treba da stoji po strani, održavati odnose sa zapadnim konkurentima i tražiti ulogu regionalnog lidera .

Kako prenosi „Evropska istina”, Orban je to rekao u govoru na Božićnoj večeri Fondacije Cella Kalman (mađarski političar s kraja 19. i početka 20. veka), čiju je tezu u članku izneo njegov politički savetnik Balaš Orban. za publikaciju Mandiner.

„Trenutno je jasno da je najveći strateški izazov sa kojim se Mađarska suočava u narednoj deceniji izlazak iz grupe zemalja sa srednjim dohotkom i sustizanje razvijenih zemalja, kao i postizanje statusa regionalne srednje sile u centralnoj Evropi“, navodi se u saopštenju. članak kaže.

Prema rečima mađarskog premijera, neoliberalni model globalizacije postaje prošlost, a kao rezultat toga, SAD imaju nove rivale – delom zato što je liberalni model omogućio da se ojačaju takve sile kao što je Kina.

Među događajima koji dovode do krize neoliberalnog poretka, Orban navodi migracionu krizu, Bregzit, pobedu Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i pandemiju korona virusa.

„Početak ukrajinsko-ruskog rata 2022. godine, koji je jasno stavio do znanja da sadašnji zapadni centrizam ne može da se održi, jer su konkurenti Zapada ojačali, ne samo zbog liberalizacije trgovine i ekonomije“, piše Balaš Orban u članak .

Kao odgovor, Zapad, predvođen SAD, po rečima premijera Mađarske, započeo je novi „hladni rat“ – blokovsku konfrontaciju Zapada i njegovih rivala. „Izgleda da se oživljavaju međunarodni blokovi ere „hladnog rata““, – ovako to opisuje njegov savetnik.

Novi svetski poredak u Orbanovom viđenju može se predstaviti kao sistem hijerarhijskih mreža u kojima sve ekonomske, političke i kulturne interakcije prolaze kroz vodeće države formiranih blokova. A to je, smatra, posebno loše za Mađarsku, koja ima negativno istorijsko iskustvo postojanja u blokovskoj konfrontaciji.

„Zbog toga je početni korak mađarske strategije sustizajućeg razvoja razvoj logike globalizacije specifične za državu kako bi se prevazišle negativne posledice“, kaže Orban, smatrajući da bi takva strategija trebalo da bude posredovanje između Zapada i Istoka. i neučestvovanje u novom „hladnom ratu”.

To u praksi znači da Budimpešta (u sistemu hijerarhijskih mreža) mora da bude u dobrim odnosima sa državama koje su konkurenti Zapadu, kojima dominiraju SAD – jer se na taj način može izbeći marginalizacija zemlje.

Kao što znate, od početka potpune ruske agresije na Ukrajinu, Mađarska je nastavila da održava bliske veze sa Rusijom i otvoreno je pozvala na reviziju i ublažavanje sankcija Evropske unije prema njoj, kao i na razvoj odnosa sa Kinom i Iranom. , koju SAD smatraju delom „osovine zla“.