Plate u Japanu padaju najbržim tempom u poslednjih 8 godina

Plate u Japanu padaju najbržim tempom u poslednjih 8 godina

TOKIO – Japanske realne plate su u novembru pale po najbržoj stopi – 3,8 odsto – u poslednjih osam godina, kao rezultat veće inflacije, dok je rast nominalnih plata usporen uprkos rastu 11. meseca zaredom, pokazuju zvanični podaci, prenosi Rojters.

Spor oporavak plata ostaje hitno pitanje za Japan koji treba da se pozabavi, jer rastući troškovi života štete domaćinstvima i opterećuju potrošačku potrošnju u trećoj ekonomiji sveta.

Japanski premijer Fumio Kišida pozvao je ove nedelje kompanije da ubrzaju povećanje plata koje premašuje stopu inflacije kako bi sprečile stagflaciju.

Realne zarade prilagođene inflaciji, ključni pokazatelj kupovne moći potrošača, pale su za 3,8% u novembru u odnosu na godinu dana ranije, saopštilo je ministarstvo rada.

To je bio najbrži tempo pada od pada od 4,1% u maju 2014. i nakon revidiranih 2,9% pada u oktobru. Štaviše, realne zarade su osmi mesec zaredom bile u negativnom poretku zbog veće inflacije.

Indeks potrošačkih cena koji ministarstvo koristi za izračunavanje realnih plata, koji uključuje svežu hranu, ali ne i vlasnički ekvivalent stanarine, porastao je u novembru za 4,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je najbrži tempo rasta od juna 1981. godine.

Nominalna ukupna gotovinska zarada porasla je za 0,5% u novembru, ali je tempo rasta usporen u odnosu na revidirani dobitak od 1,4% u oktobru, vođen padom specijalnih plaćanja kao što su bonusi.

Specijalna plaćanja su u novembru smanjena za 19,2%, što je najveći pad od januara 2021, nakon revidiranih povećanja od 2,9% u oktobru.

Industrije poput transporta i veleprodaje pokazale su dvocifrene padove specijalnih plaćanja, pokazali su podaci.

Japanske firme obično isplaćuju bonuse leti i zimi, koji su često promenljivi jer odražavaju promene u profitu i statusu privrede.

U međuvremenu, plata za prekovremeni rad, pokazatelj snage poslovnih aktivnosti, porasla je za 5,2% u odnosu na isti period prošle godine u novembru nakon revidiranih 7,7% povećanja u oktobru.