Predsednik Srbije okrivio EU što je pozvala na sankcije Rusiji

Predsednik Srbije okrivio EU što je pozvala na sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u sredu da su pozivi Evropske unije njegovoj zemlji da se pridruži sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini „brutalno mešanje“ u unutrašnje stvari njegove zemlje.

To je Vučić rekao u svom širokom godišnjem obraćanju naciji u sredu, piše „Evropska pravda“ pozivajući se na agenciju AR.

Vučić je u saopštenju pohvalio ekonomska i politička dostignuća sebe i svoje zemlje i uporedio sebe sa vukom koji se ne može ukrotiti pod međunarodnim pritiskom.

„Hvala vam puno što se mešate u naše unutrašnje stvari na tako brutalan način“, rekao je on, misleći na apele Zapada.

Iako Srbija formalno traži članstvo u EU, više puta je ignorisala pozive da svoju spoljnu politiku uskladi sa EU, odbijajući da se pridruži međunarodnim sankcijama Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Od strane zemalja članica EU, sve su češći predlozi da se obustavi razmatranje zahteva Srbije za članstvo dok ne bude u skladu sa spoljnopolitičkim kursom Unije.

Srbija je i dalje jedina evropska zemlja, osim Belorusije, koja je odbila da uvede sankcije Rusiji.

Vučić je rekao da će visoki zvaničnici SAD i EU u narednih nekoliko dana posetiti Srbiju kako bi razgovarali o mogućim načinima za rešavanje tenzija oko Kosova.

Vučić je postao jedan od nekoliko evropskih političara koji su dobili novogodišnju čestitku od ruskog predsednika Vladimira Putina.