Iran poziva francuskog ambasadora zbog „odvratnih“ karikatura

Iran poziva francuskog ambasadora zbog „odvratnih“ karikatura

Iransko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Pariza u toj zemlji zbog karikatura u jednom francuskom časopisu koji vređaju i vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneija, i verske običaje nacije. Iako ministarstvo nije navelo ime časopisa, očigledno se odnosilo na Charlie Hebdo, koji je ozloglašen po svojim satiričnim napadima na islam.

U saopštenju u sredu, ministarstvo je navelo da je pozvalo ambasadora Nikolasa Roša, a portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani uložio je „snažan protest“ francuskoj vladi. On je rekao da Teheran „neće prihvatiti nikakvu uvredu za islamske, kao ni njegove nacionalne i verske vrednosti“.

On je dodao da Francuska nema pravo da „opravdava vređanje svetinja drugih naroda i islamskih zemalja pod izgovorom slobode govora“ i da Iran veruje da francuska vlada deli odgovornost za takve „odvratne, svetogrđe i neopravdane poteze“, navodi se u saopštenju. na izjavu.

Kanaani je naveo da Iran zadržava pravo da da „odgovarajući odgovor“ dok je francuskom ambasadoru uručio zvaničnu protestnu notu. Roche je rekao da će preneti stav Teherana Parizu, navodi se u saopštenju.

Ovo dolazi nakon što je Šarli ebdo u sredu objavio na desetine karikatura ismevajući Hamneija, koje su odabrane u okviru konkursa koji je magazin pokrenuo prošlog meseca da bi „podržao borbu Iranaca koji se bore za svoju slobodu“.

Publikacija se takođe labavo poklapa sa godišnjicom napada na Šarli ebdo u Parizu 2015. godine, koji je odneo živote 12 ljudi. Časopis je bio na meti nakon objavljivanja kontroverznih satiričnih karikatura proroka Muhameda.

Iran je u decembru uveo niz sankcija evropskim pojedincima i entitetima, uključujući Charlie Hebdo, tvrdeći da su se mešali u unutrašnje stvari zemlje i podržavali nedavne nasilne nerede zbog smrti 22-godišnje žene Mahse Amini.

Aminija je uhapsila iranska moralna policija zbog „neprikladnog“ hidžaba i preminuo je nekoliko sati kasnije. Njena porodica insistira na tome da je u pritvoru pretučena na smrt, dok iranske vlasti tvrde da je umrla zbog zdravstvenog stanja.