Predstavnički dom američkog Kongresa drugi dan zaredom nije uspeo da izabere predsednika

Predstavnički dom američkog Kongresa drugi dan zaredom nije uspeo da izabere predsednika

Republikanci u Predstavničkom domu nisu uspeli da izaberu lidera drugi dan zaredom u sredu, pošto je grupa posebno tvrdokornih konzervativaca više puta ignorisala poziv bivšeg predsednika Donalda Trampa da se okupi oko njegovog saveznika Kevina Makartija.

Posle tri neuspela glasanja i runde pregovora iza zatvorenih vrata, Makarti nije ništa bliže osvajanju mesta predsednika Predstavničkog doma, koji je drugi u redu za predsedništvo.

Poslanici su glasali da odu kući za veče i pokušaju ponovo u 12:00 u četvrtak.

Zastoj je doveo u sumnju sposobnost republikanaca da upravljaju zemljom u naredne dve godine jer su naišli na ono što je obično rutinsko glasanje na početku zakonodavne sednice.

Članovi Predstavničkog doma moraju prvo da imenuju lidera pre nego što daju zakletvu pojedinim članovima i započnu zakonodavni rad.

Makarti iz Kalifornije je bio najviši republikanac u Predstavničkom domu od 2019. i predvodio je uspešne napore svoje stranke da osvoji kontrolu nad većom na izborima 2022. godine.

Ali sada nije uspeo da prođe šest uzastopnih glasova za dva dana jer je grupa od 20 tvrdolinijaških konzervativaca koji ga vide kao ideološki neispravnog odbila da ga podrži, zbog čega mu nedostaje 218 glasova potrebnih da dobije posao.

Makartijeve pristalice su iz dana u dan postajale sve razočaranije.

Poslednji put Predstavnički dom nije uspeo da izabere predsednika na prvom glasanju 1923. godine, kada je uzeto devet listića.

Makarti je rekao da napreduje. „Ne mislim da današnje glasanje ima neki značaj, ali mislim da će glasanje u budućnosti hoće“, rekao je on novinarima posle sastanka sa protivnicima.

Više o problemima oko izbora predsednika Predstavničkog doma pročitajte u članku Trampova osveta: Zašto je nova većina u američkom Kongresu blokirala izbor predsednika.