Šmit: Dan RS je neustavan, zvaničnici da poštuju ustavni poredak BiH

Šmit: Dan RS je neustavan, zvaničnici da poštuju ustavni poredak BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit podsetio je u pismu predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj, povodom najave obeležavanja 9. januara, Dana RS, da je Ustavni sud BiH nizom odluka utvrdio da je proglašenje Dana RS neustavno.

„Ove odluke su konačne i obavezujuće i moraju da se poštuju. Svi javni organi i zvaničnici u BiH imaju obavezu da se pridržavaju ustavnog poretka BiH“, poručio je Šmit u pismu.

On je podsetio i da je Ustavni sud BiH istakao da obeležavanje 9. januara „ne simbolizuje kolektivno, zajedničko sećanje, koje doprinosi jačanju kolektivnog identiteta kao vrednosti od posebnog značaja u multietničkom društvu, zasnovanom na poštivanju različitosti“, istakao je.

Šmit je naveo da obeležavanje Dana Republike Srpske „ne samo da ugrožava vladavinu prava, već i izgradnju poverenja, te nije u skladu sa evropskim vrednostima inkluzivnosti, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije“.

Naglasio je kako su oba entiteta BiH i Distrikt Brčko multietnički i da bi zato i njihovi praznici trebalo da povezuju ljude, a ne da ih dele.

„Dejtonski mirovni okvir zahteva međusobno poštovanje i razumevanje. To je i duh Ustava Republike Srpske kao entiteta BiH. Verujem da bi odgovorni lideri iz celog političkog spektra i svih nivoa vlasti trebalo zajedno da rade na tom cilju“, navedeno je u Šmitovom pismu.