Kuleba: Počele pripreme za prebacivanje sistema PVO Patriot u Ukrajinu

Kuleba: Počele pripreme za prebacivanje sistema PVO Patriot u Ukrajinu

Šef Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da su SAD već počele pripreme za prebacivanje PVO sistema Patriot Ukrajini.

„Očekujemo da Patriot bude raspoređen u najkraćem mogućem roku. Pripreme za transfer ovih sistema su već počele“, naglasio je ministar spoljnih poslova.

Prema Kulebinim rečima, predsednik Zelenski i njegov tim trenutno rade na rešenjima u vezi sa snabdevanjem novim tipovima zapadnog naoružanja.

„Ovde se pre svega radi o nabavci tenkova i drugih oklopnih vozila zapadnog tipa. Ne sumnjam da će ukrajinska vojska uskoro imati dodatni oklop i vatrenu moć“, rekao je ministar.

Ranije u decembru, Kuleba je rekao da je američka vlada izradila poseban plan za pripremu baterije Patriot za rad u Ukrajini za manje od šest meseci, dok obično priprema traje do godinu dana.

Podsetimo, na pozadini posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog SAD 21. decembra, američki državni sekretar Entoni Blinken zvanično je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 1,85 milijardi dolara, koji za prvi put predviđa prenos sistema PVO Patriot.