SAD će pogubiti prvog transrodnog osuđenika

SAD će pogubiti prvog transrodnog osuđenika

Amber Meklaflin bi trebalo da postane prva transrodna žena koju su pogubili SAD. Osim ako guverner Misurija Majk Parson ne odobri pomilovanje, Meklaflin će u utorak biti osuđen na smrt zbog silovanja i ubistva bivše devojke.

Ukoliko Meklaflinov apel za pomilovanje ne uspe, 49-godišnjak će biti prvi zločinac kojeg su SAD pogubili ove godine i prva transrodna osoba pogubljena u istoriji SAD. Planirano je da umre smrtonosnom injekcijom u odaji za pogubljenje Misurija u gradu Bon Tere.

Meklaflin, koji je biološki muškarac i ranije se zvao Skot Meklaflin, silovao je svoju bivšu devojku i izbo je na smrt 2003. On je ranije bio osuđen za silovanje 14-godišnje devojčice 1992. Meklaflin je osuđen na smrt od strane sudije iz Misurija 2006. godine, nakon što porota nije mogla da odluči između doživotnog zatvora i smrtne kazne.

Iako mu je suđeno i osuđeno kao muškarac, Meklaflin je počeo da se identifikuje kao transrodna osoba dok je bio iza rešetaka.

Meklaflinu je odobreno odlaganje izvršenja 2016. godine, ali je kaznu ponovo uveo savezni žalbeni sud 2021. godine.

Bez preostalih sudskih žalbi, Meklaflinovi advokati su u decembru podneli molbu za pomilovanje, tražeći od guvernera Parson da preinači svoju kaznu u doživotni zatvor. U prijavi se navodi zlostavljanje koje je Meklaflin pretrpeo u detinjstvu i čitav život „traume i zanemarivanja“.

Misurijanci za alternative smrtnoj kazni (MADP) održali su miting za Meklaflina ispred glavnog grada države u Džeferson Sitiju prošlog meseca. Kodirektor organizacije Elise Maks rekla je lokalnom novinskom izdanju KRGC da je Meklaflin, uprkos tome što je silovatelj, ubica i pedofil, „nežan čovek“ i da ne predstavlja rizik od „buduće štete“.

Predstavnici Misurija Kori Buš i Emanuel Kliver, obojica demokrate, takođe su podneli peticiju za odlaganje pogubljenja. U pismu Parsonu, pozvali su guvernera da razmotri „zlostavljanje, zajedno sa upornim mentalnim previranjima oko njenog identiteta“, kao i „moralnu izopačenost pogubljenja“.