Šampion Rusije u šahu predstavljaće Švajcarsku

Šampion Rusije u šahu predstavljaće Švajcarsku

Deveta svetska šahistkinja Aleksandra Kosteniuk, koja ima i rusko i švajcarsko državljanstvo, trebalo bi da predstavlja Švajcarsku šahovsku federaciju od januara 2024. godine, navodi se u saopštenju organizacije objavljenom u utorak.

Kosteniuk (38) će igrati za muški i ženski tim Švajcarske federacije „ako bude potrebno“, navodi se u saopštenju, pošto je prestala da predstavlja Rusiju ubrzo nakon pokretanja vojne operacije te zemlje u Ukrajini.

Na taj način, Kostenjuk će postati najnoviji ruski velemajstor koji je okrenuo leđa zemlji nakon izbijanja tenzija u Ukrajini.

U aprilu su 44 vrhunska ruska igrača potpisala otvoreno pismo u kojem su izrazili svoje protivljenje sukobu i pozvali na hitan prekid vatre, kao i na otvoren dijalog između Rusije i Ukrajine, sa ciljem da se dovede mir u regionu.

Od kada je izrazila sopstveno protivljenje sukobu, Kosteniuk se takmičila pod zastavom Međunarodne šahovske federacije (FIDE).

Kostenjuk je poslednji put u ime Rusije igrala u decembru 2021. godine, a razlog kašnjenja da joj potvrdi članstvo u švajcarskom savezu je to što je u obavezi da odradi dve godine čekanja pre promene nacionalnosti.

Međutim, proces se može ubrzati ako Švajcarska šahovska federacija plati svojim ruskim kolegama naknadu za transfer od 10.000 evra (10.500 dolara).

Odlaganje znači da će Kostenjuk biti primoran da odustane od ekipnog Evropskog prvenstva 2023.

Kosteniuk je jedna od najcenjenijih šahistkinja na svetu. Bila je svetska prvakinja u šahu za žene između 2008. i 2010. godine, a zauzela je prvo mesto na prvenstvu u brzom šahu za žene 2021. godine.

Prema rečima Petera Erismana iz Švajcarske šahovske federacije, Kostenjukova promena nacionalnosti će joj omogućiti da nastavi da se takmiči u timskim sportovima, a Rusija će nastaviti da se suočava sa sankcijama zbog svoje sposobnosti da se takmiči na međunarodnim turnirima različitih međunarodnih sportskih federacija.

„S jedne strane, nudimo igračima pogođenim ratom u Ukrajini mogućnost da nastave da se takmiče u timu“, rekao je on. „S druge strane, naravno da je i deo naših sportskih ciljeva da se takmičimo sa najjačim mogućim reprezentacijama.

Ruski šahovski savez je u međuvremenu saopštio da još nije dobio zvanično obaveštenje o Kostenjukovom transferu prema RIA Novosti Sport.