Švedski kralj: Promena ustavne odredbe o nasleđivanju prestola bila nepravedna prema mom sinu

Švedski kralj: Promena ustavne odredbe o nasleđivanju prestola bila nepravedna prema mom sinu

Kralj Švedske Karl XVI Gustav rekao je da je bilo nepravedno prema njegovom sinu Karlu Filipu promeniti ustavnu odredbu o nasleđivanju, kojom je starija sestra Viktorija postala prestolonaslednica, nekoliko meseci nakon što je on bio rođen kao naslednik trona.

U Švedskoj je do 1980. godine na snazi bila ustavna odredba kojom presto nasleđuje najstarije muško dete. Riksdag, švedski parlament, promenio je tu odredbu i od 1. januara 1980. na snazi je opšta primogenitura.

Zbog toga je dotadašnji prestolonaslednik, princ Karl Filip, koji je rođen u maju 1979. godine, izgubio pravo na presto i nova naslednica švedskog trona postala je njegova starija sestra Viktorija.

Švedski kralj Karl XVI Gustav je u razgovoru za javni servis SVT ocenio tu odluku parlamenta kao nepravednu prema njegovom sinu i rekao da i dalje smatra da novi zakoni, poput tog, ne bi trebalo da se primenjuju retroaktivno.

„Imati zakone koji funkcionišu retroaktivno nije pametno. Ja i dalje tako mislim. Rođen je moj sin, princ Karl Filip, i onda se odjednom sve promeni i njemu se sve ukine. Mislim da je to prilično čudno“, rekao je švedski kralj za SVT.

Dodao je da veruje da je novom ustavnom odredbom monarhija ojačala, ali i da misli da bi bilo pravednije da je ta odredba počela da se primenjuje nakon smene generacija.

Kralj Švedske Karl XVI Gustav na prestolu je 15. septembra 1973. nasledio svog dedu Gustava VI Adolfa i ove godine će proslaviti 50 godina od krunisanja.