Duvanske kompanije u Španiji biće u obavezi da plate čišćenje opušaka

Duvanske kompanije u Španiji biće u obavezi da plate čišćenje opušaka

U Španiji u petak stupa na snagu novo ekološko zakonodavstvo prema kojem će duvanske kompanije biti prinuđene da plaćaju čišćenje opušaka cigareta koje bace pušači.

Prema zakonu, proizvođači cigareta će takođe biti odgovorni za podsticanje ljudi da ne bacaju opuške u javnost.

Ali ostaje nejasno kako će se tačno izvršiti čišćenje kundaka i koliko će to koštati. Pretpostavlja se da će duvanske kompanije troškove prebaciti na potrošača, što može biti još jedan podsticaj za odustajanje od loše navike.

Prema jednoj od studija, troškovi proizvođača duvana u Španiji za čišćenje opušaka biće od 12 do 21 evro po stanovniku godišnje, odnosno do milijardu evra ukupno.

Pepeljak je jedna od najčešćih vrsta smeća i potrebno je oko 10 godina da se razgradi, oslobađajući toksične supstance kao što su arsen i olovo.

Ovaj potez je deo zakonodavstva koje ima za cilj smanjenje otpada i povećanje reciklaže. To uključuje, između ostalog, zabranu plastičnog pribora za jelo i tanjira za jednokratnu upotrebu, pamučnih štapića, čaša od stiropora i plastičnih slamki, kao i smanjenje upotrebe plastične ambalaže za hranu.

Zakon sledi direktivu Evropske unije koja ograničava upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu i ima za cilj da obaveže zagađivače da očiste otpad koji stvaraju.

Prema podacima španske vlade za 2022. godinu, oko 22% Španaca su pušači (16,4% žena i 23,3% muškaraca), dok je prosek u EU 18,4%. Istovremeno, većina anketiranih Španaca zalaže se za strožija ograničenja pušenja na javnim mestima.

Podsećamo da je Španija u decembru 2021. donela zakon koji dozvoljava lokalnim vlastima da zabrane pušenje na plažama i kažnjavaju prekršioce sa 2.000 evra. Prema njemu, Barselona je prošle godine zabranila pušenje na svih 10 plaža u gradu.