Bugarska potpisala sporazum o korišćenju turskih gasnih terminala

Bugarska potpisala sporazum o korišćenju turskih gasnih terminala

Bugarska je dobila pristup turskim terminalima i mreži za prenos gasa u okviru dugoročnog sporazuma koji će pomoći zemlji da zameni zalihe koje je obezbedila Rusija.

Bugarska državna gasna kompanija Bulgargaz i turska kompanija za transport gasa Botas potpisale su 13-godišnji ugovor kojim se balkanskom susjedu daje pristup turskim terminalima za tečni prirodni gas.

Prema rečima bugarskog ministra energetike Rosena Hristova, sporazum rešava problem nedostatka infrastrukture u Bugarskoj za istovar tečnog prirodnog gasa.

Bugarska, koja je uoči invazije Moskve na Ukrajinu bila skoro u potpunosti zavisna od ruskog gasa, traži alternativne isporuke gasa po razumnim cenama nakon što je Rusija prekinula isporuke u aprilu zbog odbijanja Sofije da plati u rubljama, ruskoj valuti.

Prema sadašnjem dogovoru, tečni prirodni gas koji će Bugarska kupovati na međunarodnim tržištima biće istovaren i prerađen na turskim LNG terminalima, a zatim prebačen preko gasne mreže Botas u Bugarsku.

Sporazumom je predviđeno da se do 1,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje prenosi u Bugarsku iz Turske.

Bugarska je već potpisala dugoročni ugovor sa Azerbejdžanom za skoro milijardu kubnih metara prirodnog gasa koji dobija preko turske gasne mreže.

Ostale potrebe Bugarske, koje su nešto više od 3 milijarde kubnih metara godišnje, pokrivaju se uvozom LNG-a iz Grčke.