Danska kraljica se obraća Ukrajincima u novogodišnjoj čestitki

Danska kraljica se obraća Ukrajincima u novogodišnjoj čestitki

„Moja prva novogodišnja čestitka večeras ide Ukrajincima u Danskoj i celom ukrajinskom narodu. Neka se ovaj strašni rat završi i neka vaša ponosna i lepa zemlja ponovo cveta“, rekla je ona.

Kraljica je podsetila da je 24. februara napadnuta Ukrajina. „Nečuveno je biti svedok stradanja ukrajinskog naroda. Oni se herojski bore za svoju slobodu. To ostavlja veliki utisak na sve nas“, rekla je ona.

Ona je dodala da je „mnogo Ukrajinaca stiglo u Dansku nakon izbijanja rata, a Danci su im pružili toplu dobrodošlicu”. „Mnogi su otvorili svoj dom, radna mesta, fudbalski klub – i svoja srca. Kada pomažemo jedni drugima, donosimo svetlost tami. To je najmanje što možemo da uradimo“, rekla je ona.

Kraljica je podsetila i da su mnoge od izbeglica žene i deca. „Naravno, oni su duboko zabrinuti za ostavljene članove porodice, ali uprkos tome, mnogi od njih imaju snažnu želju da budu u stanju da sami sebe obezbede i da svojoj deci uspostave što normalniji svakodnevni život. Naravno, svi se nadaju da će moći da se vrate kući što je pre moguće“, rekla je ona.