Nensi Pelosi se povlači sa mesta predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa

Nensi Pelosi se povlači sa mesta predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa

118. Kongres Sjedinjenih Država biće inaugurisan 3. januara 2023. godine, čime će biti uvedene brojne promene, uključujući republikansku kontrolu nad Predstavničkim domom i prateću smenu predsedavajućeg. To znači da će dugogodišnja liderka Demokratske stranke Nensi Pelosi morati da se odrekne svog čekića i preda ga, najverovatnije lideru republikanaca Kevinu Makartiju.

Ovo je Pelosi drugi mandat kao govornik, jer je prvi put služila od 2007. do 2011. i u to vreme ušla u istoriju tako što je bila prva – i do sada jedina – žena koja je nosila tu titulu. Zaista, Pelosijev rekord kao trećeg najvišeg ustavnog službenika u SAD je istorijski – ali možda iz nekih razloga koji nisu tako ukusni.

Kao prvo, kalifornijski demokrata je ozloglašeni samodiler. Na primer, Pelosi je bila jedan od najistaknutijih članova Kongresa koji je umešan u petomesečnu istragu o korupciji koju je sproveo Business Insider. Izveštava se da ima veliki udeo u kompanijama kao što su Tesla, Disnei, Alphabet (Guglova matična kompanija) i Meta (Fejsbukova matična kompanija), za koje je direktno odgovorna za regulisanje kao član Kongresa.

Takođe ne bi trebalo da bude iznenađenje što je ona u više navrata istupila protiv zabrane članovima Kongresa da trguju akcijama i drugom finansijskom imovinom, čak i ako je to učinila kada je pritisak javnosti rastao. „Mi smo ekonomija slobodnog tržišta. Oni (članovi Kongresa) bi trebalo da budu u mogućnosti da učestvuju u tome (trgovini)“, rekla je ona novinarima u decembru 2021.

U stvari, treba izneti argument da bi članovi Kongresa zaista trebali biti u mogućnosti da se angažuju u takvim investicijama. Na kraju krajeva, oni moraju da plate dva kompleta troškova stanovanja u svom okrugu i u ozloglašeno skupoj oblasti Vašingtona, DC. Oni takođe moraju da plate sve svoje putne troškove do i iz svog okruga. I sve to moraju da rade, plus verovatno imaju i porodicu, sa platom od 174.000 dolara. Nije sve tako glamurozno kada razmislite o tome.

Ali ako pogledamo Pelosijevu neto vrednost od 114.662.521 dolara, prema podacima OpenSecrets-a iz 2018. godine, onda možemo videti da ovaj argument teško da važi. U stvari, ako pogledate grafikon njenog individualnog bogatstva tokom godina, primetićete da se njeno bogatstvo eksponencijalno povećalo sa njenom pozicijom govornika. Kao da se njena moć u Kongresu direktno prevodi u njeno lično gomilanje bogatstva – što bi, mislim da se svi možemo složiti, bila definicija korupcije.

Pored toga što je pohlepan, odlazeći govornik je pobožni ratni jastreb. Jednom je rekla novinarima u Damasku 2007. godine, tokom predsedništva Džordža V. Buša, da „nema podele u politici između nas i predsednika Buša, bilo da se radi o Izraelu, Palestini ili Siriji. „Za svakoga ko je upoznat sa Bušovom genocidnom bliskoistočnom šemom, ovo je u suštini kao da kažemo: „Da, potpuno se slažemo sa Satanom u svemu.“

Takođe je bila ključna u pomaganju predsedničkoj administraciji da izbegne multilateralne organizacije i međunarodno pravo. U pismu predsedniku (opet Bušu) o pitanju Palestine, ona je rekla da je Kongres „zabrinut da bi određene nacije ili grupe, ako bi im dale značajnu ulogu u praćenju napretka na terenu, mogle samo da umanje šanse za napredovanje na realnom putu ka miru. ” Prema njenim i njenim kolegama, „Sjedinjene Države su razvile nivo kredibiliteta i poverenja sa svim stranama u regionu koji nema nijedna druga zemlja.”

Čak je i njeno avgustovsko putovanje na Tajvan, usred protesta iz Pekinga da bi tako nešto moglo da uspori tenzije u veoma važnim odnosima SAD i Kine, u najboljem slučaju bilo opasno nepromišljeno, au najgorem namerno udvaranje ratu. Moglo je lako da eskalira u otvorenu borbu između vodećih svetskih vojnih sila, što je u svakom slučaju postalo mnogo verovatnije kao rezultat njene posete.

S obzirom na sve što je ovde izneto (a nema sumnje da bi se moglo pomenuti više), ne treba da čudi da će Pelosi napustiti svoju ulogu govornice u negativnom svetlu. Prema IouGov-u u trenutku pisanja, njen rejting naklonosti je mizernih 40,1% – što je zapravo manje od istorijski niskog rejtinga predsednika Džoa Bajdena od 43,1%, prema istraživanju javnog mnjenja FiveThirtiEight.

Da bismo videli koliko je Pelosi nepopularna, prema anketama javne politike, veći udeo Amerikanaca veruje da je JFK ubijen zaverom (51%) i da je Buš namerno obmanuo javnost o iračkom OMU (44%) nego kao Pelosi, sa samo malo manje (37%) koji misli da je globalno zagrevanje prevara. Za dobro naše zemlje, za nadati se da će se ova 82-godišnjakinja povući iz političkog života po isteku svog mandata. Ali nažalost, kao što je to uvek slučaj sa Pelosijevom, njena karijera bi mogla da prevaziđe dobrodošlicu i da se oduži beskonačno.