Lukašenko, koji pomaže Putinu u borbi, proglasio „godinu mira“

Lukašenko, koji pomaže Putinu u borbi, proglasio „godinu mira“

Samoproglašeni predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je postao saučesnik Ruske Federacije u agresiji na Ukrajinu, potpisao je 1. januara prvi novogodišnji ukaz kojim je 2023. proglašena „godinom mira“.

„Godina 2023. je proglašena godinom mira i stvaranja. Odgovarajući dekret broj 1 od 1. januara 2023. godine potpisao je šef države Aleksandar Lukašenko“, navodi se u poruci.

Napominje se da je dekret potpisan „sa ciljem konsolidacije beloruskog naroda, jačanja ideja mira i stvaralačkog rada u društvu kao glavnih uslova za razvoj beloruske države“.

„Ključne oblasti naredne godine biće unapređenje sistema vojno-patriotskog vaspitanja stanovništva, promocija miroljubivih inicijativa građana i javnosti, promocija međureligijskog dijaloga koji obezbeđuje mir i harmoniju u beloruskom društvu. demonstracija prednosti beloruskog ekonomskog modela u uslovima globalne turbulencije, pozicioniranje kreativnog rada kao glavnog uslova razvoja beloruske države“, navodi se u ukazu Lukašenka.

Prema dokumentu, ovo će „pojačati percepciju Belorusije kao ostrva mira“ i biće „beloruski odgovor na militarizaciju u evropskom regionu“.

Lukašenko je uoči Nove godine potpisao izmene zakona „O Narodnoj skupštini (parlamentu) Republike Belorusije“, koje će mu omogućiti da ostane u politici i nakon formalnog prestanka ovlašćenja.

U decembru su se predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko dogovorili da nastave vojne vežbe i zajedničku proizvodnju oružja nakon pregovora u Minsku.