Skoro polovina Britanaca je za oduzimanje kraljevske titule princu Hariju nakon puštanja emisije na Netfliks

Skoro polovina Britanaca je za oduzimanje kraljevske titule princu Hariju nakon puštanja emisije na Netfliks

Objavljivanje šestodelnog dokumentarca o životu princa Harija i Megan Markl na striming servisu Netfliks u decembru nije uticalo na njihovu pozitivnu percepciju među građanima Velike Britanije.

Konkretno, 44 odsto ispitanika reklo je da princu Hariju treba oduzeti titulu – princ od Saseksa, dok 32 odsto britanskih ispitanika ne deli ovo mišljenje.

Pored toga, 65% Britanaca koje je anketirao IouGov veruje da su Hari i Megan dobrovoljno napustili kraljevske dužnosti, a samo 11% je reklo da su bili primorani da napuste britansku kraljevsku porodicu.

Takođe, 49 odsto ispitanika ne smatra britansku kraljevsku porodicu rasističkom institucijom (26 odsto se ne slaže), komentarišući izjavu Megan Markl da je jedan od članova porodice bio protiv tamne puti njenog deteta.

Više od polovine ispitanika (53%) smatra da Hari i Megan ne zaslužuju izvinjenje kraljevske porodice zbog svog ponašanja – a samo 19% misli da zaslužuju.

Samo 23 odsto Britanaca koje je anketirao IouGov reklo je da ih je šestočasovni dokumentarac naveo da misle gore o Hariju i Megan – u poređenju sa samo 7 odsto onih koji su rekli da ih je naterao da misle bolje o paru.

Umesto toga, Netfliks serija je izazvala simpatije prema Harijevom starijem bratu, princu Vilijamu, i njegovoj supruzi Kejt Midlton. 44% ispitanika reklo je da više saoseća sa Vilijamom i Ketrin – u poređenju sa 17% ispitanika koji saosećaju sa Harijem i Megan.

Podsetimo, u januaru 2020. godine, Hari i Megan su objavili saopštenje u kojem se navodi da planiraju da uklone dužnosti starijih članova kraljevske porodice i rade na tome da postanu finansijski nezavisni, „pri čemu će nastaviti da u potpunosti podržavaju Njeno Veličanstvo Kraljicu“.

U martu 2021, par je dao iskren intervju Opri Vinfri, u kojem su najavili uznemiravanje Megan, kao i sukobe sa drugim članovima kraljevske porodice.