Francuska i Britanija nameću Covid testove putnicima iz Kine

Francuska i Britanija nameću Covid testove putnicima iz Kine

Francuska i Britanija u petak su se pridružile rastućoj listi nacija koje nameću testove na COVID putnicima iz Kine, a Svetska zdravstvena organizacija je izvršila pritisak na Peking da bude spremniji na podatke u realnom vremenu usred eksplozije slučajeva tamo.

Španija, Južna Koreja i Izrael takođe su rekli da će za putnike koji napuštaju Kinu zahtevati dokaz o negativnom testu.

Uprkos tome što su njene bolnice i mrtvačnice preplavljene – i međunarodna zabrinutost zbog niskih zvaničnih podataka o tamošnjim infekcijama i smrtnim slučajevima – Kina je u petak insistirala da je bila transparentna u dijeljenju podataka o COVID-19.

Ranije ove nedelje, visoki američki zdravstveni zvaničnik rekao je da je Peking dao samo ograničene podatke globalnim bazama podataka o varijantama koje kruže u Kini, a njegovo testiranje i izveštavanje o novim slučajevima su se smanjili.

Svetska zdravstvena organizacija sa sedištem u Ženevi pozvala je kineske zvaničnike i „tražila redovno deljenje specifičnih podataka u realnom vremenu o epidemiološkoj situaciji“, navodi se u saopštenju agencije.

„SZO je naglasila važnost praćenja i blagovremenog objavljivanja podataka kako bi pomogla Kini i globalnoj zajednici… da informišu o efikasnim odgovorima“, navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin odbacio je sugestije da ta zemlja nije objavila podatke: „Od izbijanja epidemije, Kina deli relevantne informacije i podatke sa međunarodnom zajednicom, uključujući SZO, na otvoren i transparentan način.

„Prvo smo podelili redosled novog koronavirusa, čime smo dali važan doprinos razvoju relevantnih vakcina (i) lekova u drugim zemljama.

Nacionalno telo za kontrolu bolesti u Kini saopštilo je da je u petak bilo oko 5.500 novih lokalnih slučajeva i jedan smrtni slučaj, ali se, sa prestankom masovnog testiranja i sužavanjem kriterijuma za ono što se smatra smrtnim ishodom od COVID-a, više ne veruje da ti brojevi odražavaju stvarnost.

Britanija, Francuska, Španija, Južna Koreja i Izrael pridružile su se Italiji, Japanu, Indiji, Maleziji, Tajvanu i Sjedinjenim Državama u zahtevanju negativnih testova na COVID za sve putnike iz kontinentalne Kine, u pokušaju da izbegnu uvoz novih varijanti virusa.

U slučaju Britanije, zahtev stupa na snagu od 5. januara.

Švajcarska je, međutim, rekla da će zadržati svoje granice otvorene za dolaske iz Kine.

U Pekingu, Vang je tvrdio da su zdravstveni stručnjaci u nekoliko zemalja odlučili da nema potrebe za nametanjem ograničenja ulaska putnicima iz Kine.

Agencija Evropske unije za zarazne bolesti (ECDC) saopštila je u četvrtak da takva ograničenja trenutno nisu opravdana zbog visokog nivoa imuniteta u EU i Evropskom ekonomskom prostoru.

Činilo se da je Nemačka u petak to prihvatila, rekavši da trenutno ne vidi potrebu da nametne rutinske testove za dolaske iz Kine.

Ali ministar zdravlja Karl Lauterbach se zalagao za koordinisan sistem na nivou EU za praćenje varijanti na evropskim aerodromima.

„Potrebno nam je evropsko rešenje“, rekao je on.

Koordinirani pristup bi olakšao brzo otkrivanje novih varijanti korona virusa i preduzimanje odgovarajućih mera, dodao je on.

I dok rutinski testovi „još nisu bili neophodni“ za dolaske iz Kine, to bi se moglo promeniti s obzirom da podaci iz Kine nisu mogli biti pouzdano dobijeni.

Opravdavajući ograničenja koja je Španija odlučila da uvede, ministarka zdravlja Karolina Darijas rekla je: „Velika zabrinutost leži u mogućnosti da se u Kini pojave nove varijante koje nisu kontrolisane.

„S obzirom na zdravstvenu situaciju u toj zemlji, znamo koliko je važno delovati koordinisano, ali i važnost brzog delovanja“, dodala je ona.

Jiao Iahui, iz kineske Nacionalne zdravstvene komisije (NHC), insistirao je u četvrtak da je Peking uvek objavljivao podatke „o smrtnim slučajevima COVID-19 i teškim slučajevima u duhu otvorenosti i transparentnosti“.

NHC je prošle nedelje saopštio da više neće objavljivati zvaničan dnevni broj umrlih od COVID-a.

Ali kompanija za analizu zdravstvenog rizika Airfiniti saopštila je da trenutno procenjuje 9.000 dnevnih smrtnih slučajeva i 1,8 miliona infekcija dnevno u Kini, a očekuje 1,7 miliona smrtnih slučajeva širom zemlje do kraja aprila 2023.

Istraživačka kompanija sa sedištem u Britaniji saopštila je da je njen model zasnovan na podacima iz kineskih regionalnih provincija pre nego što su uvedene promene u prijavljivanju infekcija, u kombinaciji sa stopama rasta slučajeva iz drugih bivših zemalja bez COVID-a kada su ukinule ograničenja.

Kina je ovog meseca saopštila da će ukinuti obavezni karantin za ljude koji dolaze u zemlju i da je odustala od strogih mera za suzbijanje virusa.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu će od 8. januara smanjiti svoje upravljanje COVID-19, tretirajući ga kao infekciju klase B, a ne kao ozbiljniju klasu A.