Kina cenzuriše sadržaj u vezi sa COVID-om na mreži jer novogodišnja noć neke podstiče na razmišljanje

Kina cenzuriše sadržaj u vezi sa COVID-om na mreži jer novogodišnja noć neke podstiče na razmišljanje

Novogodišnja noć u Kini izazvala je izliv razmišljanja na internetu, od kojih su neki bili kritični, o strogoj politici nulte pandemije COVID-a koju se zemlja pridržavala skoro tri godine.

Kina je ovog meseca ukinula ponovljena masovna testiranja, centralizovani karantin za zaražene ljude i blokade, obeležja politike koja ima za cilj iskorenjivanje svih izbijanja COVID-19.

Iznenadna promena života sa virusom izazvala je talas zaraza širom zemlje, pad ekonomske aktivnosti i međunarodnu zabrinutost, a Britanija i Francuska su poslednje zemlje koje su uvele ograničenja na putnike iz Kine.

U subotu je hiljade korisnika na kineskom Veibo-u sličnom Tviteru kritikovalo uklanjanje viralnog videa koji je napravio lokalni medij Netease Nevs u kojem su prikazane priče iz stvarnog života iz 2022. koje su zaokupile kinesku javnost.

Mnoge priče uključene u video, koje se do subote nisu mogle videti ili deliti na domaćim društvenim mrežama, naglasile su poteškoće sa kojima se suočavaju obični Kinezi kao rezultat stroge politike nulte COVID-19.

Veibo i Netease nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Jedan Veibo hešteg o video snimku prikupio je skoro 4 miliona pregleda pre nego što je nestao sa platformi oko podneva u subotu. Korisnici društvenih mreža kreirali su nove hashtagove kako bi komentari prilivali.

„Kakav perverzan svet, možete samo da pevate hvale lažnih, ali ne možete da prikažete stvarni život“, napisao je jedan korisnik, prilažući snimak ekrana prazne stranice koja se prikazuje kada se traže heštegovi.

Nestanak video snimaka i heštegova, koji mnogi vide kao čin cenzure, sugeriše da kineska vlada i dalje vidi narativ oko njenog postupanja sa bolešću kao politički osetljivo pitanje.

Mnogi korisnici Veibo-a žalili su se kako je talas infekcija uništio šanse za slavljeničko raspoloženje u novogodišnjoj noći.

„Ovaj virus bi trebalo da ode i umre, ne mogu da verujem da ove godine ne mogu da nađem ni zdravog prijatelja koji može da izađe sa mnom i proslavi ulazak u Novu godinu“, napisao je jedan korisnik iz istočne provincije Šandong.

Drugi su izrazili nadu da će Nova godina najaviti povratak Kine u život pre pandemije.

„Živeo sam i radio pod COVID-om tokom cele 2022… Nadam se da će 2023. biti kada sve može da se vrati na ono što je bilo pre 2020.“, rekao je jedan korisnik iz susedne provincije Đangsu.

Dok su zdravstvene vlasti navele „slabljenje“ u varijanti Omikrona kao razlog za ukidanje politike nulte-COVID-a, ponovno otvaranje je počelo samo nekoliko dana nakon što je Kinu potresla najveća manifestacija javnog nezadovoljstva od kineskog predsednika Si Đinpinga. stupio na dužnost 2012.

Protesti širom zemlje izbili su krajem novembra, uglavnom pozivajući na ukidanje ograničenja od nulte COVID-19. Peking nije javno priznao proteste.

Kao prva naznaka putarine za kineski gigantski proizvodni sektor zbog promene politike COVID-a, podaci u subotu su pokazali da se fabrička aktivnost smanjuje treći mesec zaredom u decembru i to najoštrijim tempom u skoro tri godine.

Kineski zvanični indeks menadžera nabavke (PMI) pao je na 47,0 sa 48,0 u novembru, izvestio je Nacionalni biro za statistiku (NBS). Oznaka od 50 poena razdvaja kontrakciju od ekspanzije na mesečnom nivou.

Kina je masovno smanjila svoje izveštavanje o brojkama širom zemlje o infekcijama COVID-19.

Kumulativne infekcije u Kini verovatno su dostigle 18,6 miliona u decembru, procenila je u četvrtak britanska kompanija za zdravstvene podatke Airfiniti.

Ali neke procene državnih medija sugerišu da je broj infekcija mnogo veći. Stopa zaraze u provinciji Sečuan, koja ima više od 84 miliona stanovnika, iznosi više od 64%, prema državnom Health Timesu.

Infekcije su izazvale međunarodnu zabrinutost, posebno u vezi sa mogućnošću izlaska nove, jače varijante iz Kine.

Britanija i Francuska postale su poslednje zemlje koje su od putnika iz Kine zahtevale da dostave negativne testove na COVID-19. Sjedinjene Države, Južna Koreja, Indija, Italija, Japan i Tajvan uvele su slične mere.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da je ponovila zahtev kineskim zdravstvenim zvaničnicima da redovno dele specifične informacije u realnom vremenu o COVID-19 u zemlji, uključujući više podataka o genetskom sekvenciranju i brojke o hospitalizacijama i smrtima.

Kineski uski kriterijumi za identifikaciju smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19 potceniće stvarni udeo pandemije i mogli bi da otežaju komunikaciju ljudi o najboljim načinima da se zaštite, upozorili su zdravstveni stručnjaci.

Samo smrti uzrokovane upalom pluća i respiratornom insuficijencijom nakon zaraze COVID-om biće klasifikovane kao uzrokovane koronavirusom, rekao je prošle nedelje vodeći kineski medicinski stručnjak.