Kvazikristal nastao tokom slučajnog električnog pražnjenja

Kvazikristal nastao tokom slučajnog električnog pražnjenja

Tim istraživača sa Universita di Firenze, Univerziteta Južne Floride, Kalifornijskog instituta za tehnologiju i Univerziteta Prinston otkrio je pojavu kvazikristala formiranog tokom slučajnog električnog pražnjenja.

U svom radu objavljenom u Proceedings of the National Academi of Sciences, grupa opisuje svoje istraživanje kvazikristala pronađenog u peščanoj dini u Nebraski.

Kvazikristali, kao što im ime govori, su supstance slične kristalima. Oni poseduju karakteristike koje se ne nalaze u običnim kristalima, kao što je neponavljajući raspored atoma. Do danas su pronađeni kvazikristali ugrađeni u meteorite i u krhotine nuklearnih eksplozija. U ovom novom naporu, istraživači su pronašli jedan ugrađen u peščanu dinu u Sand Hillsu, Nebraska.

Proučavanje kvazikristala je pokazalo da ima 12-struku, ili dvanaestougaonu, simetriju – nešto što se retko viđa u kvazikristalima. Radoznali kako se moglo formirati i kako je završilo u peščanoj dini, istraživači su istražili. Otkrili su da je dalekovod pao na dinu, verovatno kao posledica udara groma. Oni sugerišu da su električni udari iz dalekovoda ili munje mogli da proizvedu kvazikristal.

Istraživači primećuju da je kvazikristal pronađen unutar cevastog komada fulgurita, za koji sugerišu da je takođe formiran tokom električnog udara usled spajanja otopljenog peska i metala iz dalekovoda.

Gledajući kvazikristal pomoću elektronskog mikroskopa, istraživači su uspeli da razaznaju njegov sastav. Pri tome su pronašli komadiće stakla od silicijum dioksida, što im je govorilo da je temperatura unutar peščane dine tokom električnog pražnjenja morala da dostigne najmanje 1.710 stepeni Celzijusa. Takođe su otkrili da je kvazikristal izvučen iz područja prelaza između rastopljene legure aluminijuma i silikatnog stakla. Njihov rad je potvrdio da je predmet koji su proučavali zaista kvazikristal i da je imao ranije neviđen sastav.

Istraživači zaključuju da pronalazak kvazikristala na takvom mestu sugeriše da su i drugi verovatno nastali usled udara groma ili oborenih dalekovoda. Oni takođe sugerišu da bi njihov rad mogao dovesti do tehnika za stvaranje kvazikristala u laboratoriji.