Skoro 80 odsto Ukrajinaca podržava ulazak Ukrajine u EU

Skoro 80 odsto Ukrajinaca podržava ulazak Ukrajine u EU

Apsolutna većina građana Ukrajine podržava ulazak u Evropsku uniju.

O tome svedoči i istraživanje Fonda „Demokratske inicijative“ i sociološke službe Centra Razumkov u saradnji sa Evropskom pravdom.

Za članstvo Ukrajine u EU bilo je 79,4 odsto ispitanika. Takvoj odluci se protivi 7,9 odsto, neodlučno je još 12,8 odsto.

Ovo istraživanje je takođe potvrdilo da ulazak Ukrajine u NATO većina građana Ukrajine smatra najboljom opcijom za garantovanje nacionalne bezbednosti nakon ruske agresije.

Vlada Ukrajine saopštila je ove nedelje da je preduzela sve korake da sprovede sedam preporuka Evropske komisije, kojima će se meriti napredak Kijeva ka članstvu u Evropskoj uniji.

Evropska unija je, na zahtev Ukrajine, pristala da izvrši ranu procenu sedam preporuka, koja se očekuje već u proleće 2023. godine.

EU je do sada insistirala da prva procena napretka i preporuke za „rad na greškama” neće biti predstavljene do jeseni 2023. godine. To je značilo odlaganje procesa evrointegracija Ukrajine za najmanje pola godine i moglo bi dovesti do toga da se zvanični početak pregovora o članstvu odloži do formiranja novog sastava komisije.