Bugarska pozvala ambasadora Ruske Federacije zbog odluke Moskve da proglasi novinarsku poternicu

Bugarska pozvala ambasadora Ruske Federacije zbog odluke Moskve da proglasi novinarsku poternicu

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pozvalo je ambasadorku Ruske Federacije u Sofiji Eleonoru Mitrofanovu nakon što se saznalo da je novinar Hristo Grozev proglašen za poternicu Ruske Federacije.

Rusija je raspisala poternicu Grozeva po neutvrđenim optužbama. Grozev je odgovoran za Rusiju u istraživačkoj grupi Bellingcat. Između ostalog, objavio je članke o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i bivšeg špijuna Sergeja Skripalja, kao i o putničkom letu MH17 koji je oboren iznad Ukrajine.

Grozev je ranije izjavio da se plaši za svoj život i da je više voleo da drži u tajnosti gde se tačno nalazi. Prema njegovim rečima, poslednji put je bio u Rusiji 2016. godine da predaje studentima. Od tada mu je zabranjen ulazak u zemlju i stavljena mu je „crna oznaka”. Reakciju bugarskih vlasti novinar je nazvao kasno.

Prema njegovim rečima, Vlada treba odmah da ga kontaktira. Odgovor je stigao iz kabineta predsednika. Odatle je saopšteno da su preduzeli mere da obezbede njegovu bezbednost.

U međuvremenu, Grozev je objasnio da mu je već u ponedeljak ponuđena pomoć, ali od vlada Holandije, Austrije, Švedske i Estonije.

Podsetićemo da u Ukrajini sve više uzima maha skandal sa imenovanjem Olesije Ilaščuk za ambasadora u Bugarskoj, koja nema iskustva ni u diplomatskom sistemu, ni u državnoj službi.

Zašto će odluka predsednika o novom ambasadoru u Bugarskoj imati loše ili katastrofalne posledice, pročitajte više u članku Nije problem seksologija. Zašto bi Zelenski trebalo da otpusti novoimenovanog ambasadora u Bugarskoj.

Za one koji više vole video nego čitanje, evo manje detaljnog i zabavnijeg vloga o ovoj priči.