Filipini: Broj nastradalih u poplavama porastao na 32

Filipini: Broj nastradalih u poplavama porastao na 32

MANILA – Obilne kiše i poplave koje su opustošile delove Filipina tokom božićnog vikenda ostavile su najmanje 32 mrtve, a 24 nestale, saopštila je u četvrtak nacionalna agencija za reagovanje na katastrofe, preneo je Asošijeted pres.

Više od 56.000 ljudi i dalje je u skloništima za hitne slučajeve nakon što je loše vreme poremetilo proslavu Božića u istočnim, centralnim i južnim Filipinima.

Slike iz južne provincije Misamis Oksidental prikazuju spasioce kako nose stariju ženu na plastičnoj stolici dok gaze kroz poplavljenu ulicu. Neki stanovnici u pokrajini viđeni su kako vise na plutačima dok su ih spasioci obalske straže vukli preko poplava do grudi koristeći konopac.

Osamnaest od 32 smrtna slučaja prijavljeno je u regionu severnog Mindanaoa, dok su 22 od 24 nestala iz istočnih Visaja u centralnim Filipinima i istočnog regiona Bikol, saopštio je Nacionalni savet za smanjenje rizika od katastrofa i upravljanje.

Većina poginulih je usled utapanja, dok su među nestalima i ribari čiji su se čamci prevrnuli, navodi agencija.

U poplavama je oštećeno više od 4.000 kuća, putevi i mostovi, a neke oblasti su bez struje i vode, prenela je agencija.

Linija smicanja – tačka gde se spajaju topli i hladni vazduh – izazvala je kiše u delovima zemlje, saopštio je državni meteorološki biro. Prognoziralo je slabe do jake kiše u naredna 24 sata za neke od istih oblasti pogođenih poplavama.

Filipini traže 26 osoba koje se vode kao nestale