Hemičari stvaraju okvir za oksidaciju ugljovodonika

Hemičari stvaraju okvir za oksidaciju ugljovodonika

Hemičari Univerziteta RUDN stvorili su nove okvire metalasilseskioksana koji sadrže bakar. Neki od njih su se pokazali kao efikasni katalizatori za oksidaciju ugljovodonika. Rezultati su objavljeni u Molecules .

Silseskioksani su velika grupa organosilicijumskih jedinjenja. Sastoje se od kičme silicijuma i kiseonika, pri čemu atom silicijuma sadrži organski supstituent. Silseskioksani mogu da vezuju metale da bi igrali ulogu liganada, a derivati silseskioksana koji sadrže metal se koriste u industrijskoj hemiji za katalizu. Konkretno, kompleksi silseskioksana sa metalima katalizuju oksidaciju ugljovodonika.

U novoj studiji, hemičar Univerziteta RUDN stvorio je seriju novih kompleksa silseskioksana sa bakrom i dodatnim organskim ligandima, 8-hidroksihinolinima. Neki od njih su se pokazali kao efikasni katalizatori.

„Jedinjenja silseskioksana su neka vrsta mosta između organskih i neorganskih. Sastoje se od čisto neorganskog glavnog lanca silicijuma i kiseonika; supstituenti na atomu silicijuma su odgovorni za organsku komponentu. Silseskioksani se često smatraju jedinstvenim molekularnim modelima za proučavanje površine i za katalizu. Strukturne karakteristike silseskioksana se koriste za stvaranje organsko-neorganskih materijala. Druga važna njihova karakteristika je uloga liganada za metalne komplekse“, rekao je Aleksej Biljačenko, doktor hemije, vodeći istraživač Zajedničkog istraživačkog instituta za hemiju. , Univerzitet RUDN.

„Istovremeno, u sastavu metalnih kompleksa silseskioksani mogu da se kombinuju sa dodatnim organskim ligandima. Iznenađujuće, ligandi iz veoma popularne porodice 8-hidroksihinolina nikada nisu korišćeni za dizajniranje metalosilseskioksanskih kompleksa. Istraživali smo sintezu prvih takvih jedinjenja. , proučavali njihove molekularne i supramolekularne strukture, a takođe su procenili svojstva novih jedinjenja u oksidaciji ugljovodonika.“

Hemičari su sintetizovali porodicu od 11 jedinjenja. Svi imaju sličnu strukturu, trodimenzionalni „skelet“ sa dva silseskioksana i dva 8-hidroksihinolinska liganda, koordinirajući atome bakra i alkalnih metala (litijum, natrijum ili kalijum). Sinteza se odvija tokom samosastavljanja, kada se jednostavni reagensi transformišu u složenu strukturu. Hemičari Univerziteta RUDN su detaljno opisali strukturu novih jedinjenja, a zatim testirali njihove katalitičke sposobnosti na primeru oksidacije ugljovodonika.

Ispostavilo se da je jedno od dobijenih jedinjenja efikasan katalizator u oksidaciji ugljovodonika i alkohola korišćenjem vodonik-peroksida. Hemičari su zaključili da je ključni mehanizam oksidacije radikalan, koji uključuje hidroksilne fragmente.

„Prikazali smo prve primere žičanih metalosilseskioksana koji sadrže 8-hidroksihinolinske ligande primenom pogodne metode samosastavljanja. Jedan od okvira pokazao je visoku katalitičku aktivnost u oksidaciji ugljovodonika i alkohola. Došli smo do zaključka da se oksidacija odvija uz učešće slobodnih hidroksilnih radikala“, rekao je Aleksej Biljačenko, doktor hemije, vodeći istraživač Zajedničkog istraživačkog instituta za hemiju Univerziteta RUDN.