2022. će biti najtoplija godina u Velikoj Britaniji

2022. će biti najtoplija godina u Velikoj Britaniji

Britanski stručnjaci su u sredu rekli da će 2022. biti najtoplija zabeležena u Velikoj Britaniji nakon godinu dana toplotnih talasa i minimalnih padavina.

Nalazi dolaze dok zajednice širom sveta izvlače iz kataloga ovogodišnjih ekstremnih vremenskih prilika, uključujući visoke temperature i sušu širom Evrope, zbog kojih su usevi venuli, a šumski požari opustošili delove zemlje.

Ova godina je imala „najvišu godišnju prosečnu temperaturu širom Velike Britanije, premašivši prethodni rekord postavljen 2014. kada je prosek bio 9,88 stepeni Celzijusa (49,78 stepeni Farenhajta)“, navodi se u saopštenju Meteorološkog zavoda, britanskog meteorološkog autoriteta.

Od 1884. godine u Velikoj Britaniji, svaka od 10 godina u kojima se beleži najviša godišnja temperatura dogodila se od 2002. godine, prema prognostičkom telu.

„2022. će biti najtoplija zabeležena godina za Veliku Britaniju. Iako će se mnogi sećati ekstremne letnje vrućine, ono što je ove godine bilo vredno pažnje je relativno konstantna toplota tokom cele godine“, rekao je Mark Mekarti, šef Met Office-a. Nacionalni centar za klimatske informacije.

Svaki mesec osim decembra bio je topliji od proseka, rekao je on.

„Topla godina je u skladu sa stvarnim uticajima koje očekujemo kao rezultat klimatskih promena izazvanih ljudima.

„Iako to ne znači da će svaka godina biti najtoplija u istoriji, klimatske promene nastavljaju da povećavaju šanse za sve toplije godine u narednim decenijama“, dodao je on.

Veći deo Engleske i Velsa doživeo je sušu ovog leta posle izuzetno visokih temperatura i toplotnih talasa, kao i malo padavina.

Slični uslovi su primećeni širom severozapadne Evrope.

Francuska je takođe doživela najtopliju godinu od kada su počeli da se beleže, saopštila je u novembru nacionalna meteorološka služba zemlje.

U julu je Engleska takođe oborila svoj temperaturni rekord svih vremena kada je živa po prvi put ikada prešla 40 stepeni Celzijusa, dok je jul bio najsušniji zabeležen na jugu.

Zbog isušenih uslova je izvor reke Temze presušio i pomerio se nekoliko milja nizvodno.

Satelitski snimci su pokazali da tradicionalno zeleno i bujno selo ove nacije prelazi u različite nijanse žute i braon boje, kako su se ogromni delovi južne, centralne i istočne Engleske sušili.

Met Office je saopštio da su sve četiri sezone u Velikoj Britaniji 2022. bile među 10 najtoplijih u istoriji.

Zima je bila osma najtoplija, proleće peto, leto četvrto, a jesen treća.

Makarti je rekao da su temperature bile iznad dugoročnog proseka 1991-2020 tokom većeg dela godine, dodajući da je to „nešto što možemo da predvidimo dok postajemo sve više pogođeni klimatskim promenama“.

„Nauka Met Office-a je pokazala da bi temperature koje su zabeležene sredinom jula bile krajnje malo verovatne u predindustrijskom periodu — eri pre nego što je čovečanstvo počelo da emituje mnogo gasova staklene bašte iz sagorevanja fosilnih goriva“, rekao je on.

Naučnici za klimu se velikom većinom slažu da emisije ugljenika od ljudi koji sagorevaju fosilna goriva zagrevaju planetu, povećavajući rizik i ozbiljnost suša, toplotnih talasa i drugih ekstremnih vremenskih pojava.

Analiza međunarodnog tima istraživača objavljena u julu pokazala je da su klimatske promene izazvane ljudskom aktivnošću učinile da se ovogodišnji toplotni talas u Velikoj Britaniji dogodi najmanje 10 puta.

Rebeka Njusom, šefica političkog odeljenja Greenpeace UK-a, rekla je da su rezultati razočaravajući.

„Ovo nisu rekordi koje želite da obarate“, rekla je ona.

„Sigurna sam da bi većina nas radije videla rekordno ulaganje u obnovljive tehnologije koje će nas izvući iz ovog nereda“, dodala je ona.

Britanski nacionalni fond je ranije u sredu saopštio da su prirodi i divljim životinjama na lokacijama dobrotvorne organizacije oštećene ekstremne vremenske prilike u protekloj godini i upozorio je da bi to moglo postati „nova normalnost“.