Izabrani poslanik u Njujorku pod istragom zbog laganja o svojoj prošlosti

Izabrani poslanik u Njujorku pod istragom zbog laganja o svojoj prošlosti

NjUJORK – Izabrani američki republički predstavnik Džordž Santos iz Njujorka bio je pod istragom tužioca na Long Ajlendu u sredu, nakon što su se pojavila otkrića da je sada zaraćeni republikanac lagao o svom nasleđu, obrazovanju i profesionalnom pedigreu dok se borio za funkciju.

Uprkos pojačanoj sumnji u njegovu sposobnost da obavlja saveznu funkciju, Santos nije pokazao znake da se povuče – čak iako je javno priznao dugu listu laži.

Okružni tužilac okruga Nasau En T. Doneli, republikanka, rekla je da su izmišljotine i nedoslednosti „ništa drugo nego zapanjujuće“.

„Stanovnici okruga Nasau i drugih delova trećeg okruga moraju imati poštenog i odgovornog predstavnika u Kongresu“, rekla je ona. „Ako je zločin počinjen u ovom okrugu, mi ćemo ga goniti.

Santosova kampanja nije odmah odgovorila na zahtev za komentar u sredu.

Predviđeno je da on položi zakletvu sledećeg utorka, kada se ponovo zaseda Predstavnički dom SAD. Ako preuzme funkciju, mogao bi se suočiti sa istragom Odbora za etiku Predstavničkog doma i Ministarstva pravde.

Republikanac je priznao da je lagao da ima jevrejsko poreklo, pedigre sa Volstrita i fakultetsku diplomu, ali tek treba da se pozabavi drugim dugotrajnim pitanjima — uključujući izvor onoga što se čini da je brzo stečeno bogatstvo uprkos nedavnim finansijskim problemima, uključujući deložacije i dugujući hiljade zaostalih kirija.

Kolega republikanac sa Long Ajlenda, izabrani rep. Nik Lalota, rekao je da je zabrinut zbog otkrića.

„Verujem da je potrebna potpuna istraga Etičkog komiteta Predstavničkog doma i, ako je potrebno, organa za sprovođenje zakona“, rekao je Lalota u utorak.

Kancelarija državnog tužioca Njujorka je već rekla da istražuje probleme koji su izašli na videlo.

Portparol kancelarije tužioca okruga Nasau, Brendan Broš, rekao je u sredu: „Razmatramo stvar. Obim istrage nije odmah bio jasan.

Drugi republikanci su osudili Santosa, ali nisu ga zamolili da se povuče.

„Izabrani kongresmen Džordž Santos je slomio poverenje javnosti praveći ozbiljne pogrešne izjave u vezi sa svojim poreklom, iskustvom i obrazovanjem, između ostalih pitanja“, rekao je Džozef G. Kairo, predsednik Republičkog komiteta okruga Nasau, koji je u okviru 3. kongresnog okruga.

Pitanja su se intenzivirala nakon što je Njujork tajms ispitao narativ Santosa (34) koji je predstavljen biračima tokom svoje uspešne kampanje za kongresni okrug koji se prostire na severnoj obali predgrađa Long Ajlenda i dela Kvinsa.

Tajms je otkrio zapise u Brazilu koji pokazuju da je Santos tamo bio predmet krivične istrage 2008. zbog navoda da je koristio ukradene čekove za kupovinu predmeta u prodavnici odeće u gradu Niteroi. U to vreme Santos je imao 19 godina. Tajms je citirao lokalne tužioce koji su rekli da je slučaj u mirovanju jer se Santos nikada nije pojavio na sudu.

Santos je nastavio da negira da su ga tražile vlasti u Južnoj Americi.

Demokrate su nasrnule, nazivajući Santosa serijskim basnoslovcem i zahtevale da dobrovoljno ne preuzme dužnost.

U intervjuu za Nev Iork Post ranije ove nedelje, Santos se izvinio za svoje izmišljotine, ali ih je umanjio kao „grehe“ zbog ulepšavanja svog životopisa, dodajući da „radimo gluposti u životu“.

Priznao je da je lagao da je radio za Citigroup i Goldman Sachs, kao i da je diplomirao finansije i ekonomiju na Baruh koledžu u Njujorku.

Osim svoje biografije, Santos je izmislio životnu priču koja je takođe dovedena u pitanje, uključujući tvrdnje da su njegovi baka i deda „pobegli od progona Jevreja u Ukrajini, nastanili se u Belgiji i ponovo pobegli od progona tokom Drugog svetskog rata“.

Tokom svoje kampanje, on je sebe nazivao „ponosnim američkim Jevrejinom“.

On je odustao od te tvrdnje, rekavši da nikada nije nameravao da traži jevrejsko nasleđe, što bi verovatno podiglo njegovu privlačnost među značajnim redovima jevrejskih glasača u njegovom okrugu.

„Ja sam katolik“, rekao je za Post. „Pošto sam saznao da moja porodica po majci ima jevrejsko poreklo, rekao sam da sam ’Jevrejski‘.

U saopštenju od utorka, Republikanska jevrejska koalicija odbacila je Santosa.

„Prevario nas je i pogrešno predstavio svoje nasleđe. U javnim komentarima i nama lično on je ranije tvrdio da je Jevrejin“, saopštila je koalicija. „Neće biti dobrodošao ni na jednom budućem događaju RJC-a.

Na Fok Nevs-u u utorak uveče, Santos je bio pod sumornim ispitivanjem bivšeg predstavnika Havaja Tulsija Gabarda, koji je zamenjivao Takera Karlsona.

„Čini se da ovo zaista ne shvatate ozbiljno“, rekla mu je.

„Izvinili ste se, rekli ste da ste napravili greške, ali ste potpuno lagali. Laž nije ulepšavanje životopisa“, rekla je ona.

„Vidite, slažem se sa onim što kažete“, odgovorio je Santos. „Možemo da raspravljamo o mom životopisu i o tome kako sam radio sa firmama kao što su…

„Da li je diskutabilno?“ ubacio se Gabard. „Ili je to samo laž?“

„Ne, to uopšte nije laž“, rekao je. „To je diskutabilno.“

Santos je izgubio svoju prvu trku za Kongres 2020. godine, ali je ove godine ponovo uspeo.

U svom opozicionom istraživanju o Santosu, Odbor za kampanju demokratskog Kongresa podigao je nekoliko crvenih zastava o republikanskom dosijeu – ali je takođe prihvatio neke od njegovih tvrdnji, uključujući i njegov obrazovni dosije, kao činjenicu. Dosije od 87 stranica nastojao je da ga poveže sa pobunom 6. januara na američkom Kapitolu i njegovom podrškom neosnovanim tvrdnjama o široko rasprostranjenoj prevari na predsedničkim izborima 2020. godine. Izveštaj takođe pokušava da ga prikaže kao kandidata krajnje desnice. Ali zakopan u svom izveštaju, DCCC je pokrenuo pitanja o njegovom klimavom finansijskom položaju i višestrukim deložacijama koje su mu ostavile hiljade dolara duga.

Federalna evidencija kampanje pokazuje da je pozajmio svoju kampanju više od 700.000 dolara, ali izvor tog novca tek treba da bude objašnjen.

Dok je njegov demokratski protivnik, Robert Cimerman, takođe pokušao da podigne Santosove pogrešne predstave tokom njegove gubitničke kampanje, to nije dobilo mnogo pažnje.

Cimerman je rekao da Santos nije sposoban za funkciju i pozvao ga da se povuče kako bi mogli da se održe vanredni izbori.