UN zaustavlja neke programe u Avganistanu

UN zaustavlja neke programe u Avganistanu

UJEDINjENE NACIJE – Ujedinjene nacije su u sredu saopštile da su neki „vremenski kritični“ programi u Avganistanu privremeno zaustavljeni i upozorili da će mnoge druge aktivnosti takođe verovatno morati da budu pauzirane zbog zabrane administracije predvođene Talibanima o humanitarnim radnicama, prenosi Rojters.

Šef UN za pomoć Martin Grifits, šefovi agencija UN i nekoliko humanitarnih grupa rekli su u zajedničkom saopštenju da se o „učešću žena u isporuci pomoći ne može pregovarati i da se mora nastaviti“, pozivajući vlasti da preinače tu odluku.

„Zabrana humanitarnog rada ženama ima neposredne po život opasne posledice za sve Avganistance. Već su neki programi koji su bili kritični za vreme morali privremeno da zaustave zbog nedostatka ženskog osoblja“, navodi se u saopštenju.

„Ne možemo ignorisati operativna ograničenja sa kojima se sada suočavamo kao humanitarna zajednica“, navodi se u saopštenju. „Nastojaćemo da nastavimo sa aktivnostima koje su važne za spasavanje života… Ali predviđamo da će mnoge aktivnosti morati da budu pauzirane jer ne možemo da pružimo principijelnu humanitarnu pomoć bez ženskih humanitarnih radnika.

Zabranu humanitarnim radnicama objavila je u subotu administracija predvođena islamističkim talibanima. To je usledilo nakon prošle nedelje uvedene zabrane ženama da pohađaju univerzitete. Devojčicama je u martu zabranjeno da pohađaju srednju školu.

„Nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da isključi polovinu svog stanovništva iz doprinosa društvu“, navodi se u saopštenju, koje su potpisali i čelnici UNICEF-a, Svjetskog programa za hranu, Svjetske zdravstvene organizacije, Programa UN za razvoj i Visokog poverenici za izbeglice i ljudska prava.

Četiri velike globalne grupe, čija je humanitarna pomoć stigla do miliona Avganistanaca, rekle su u nedelju da obustavljaju operacije jer nisu u mogućnosti da vode svoje programe bez ženskog osoblja.

U saopštenju UN se navodi da zabrana humanitarnih radnica „dolazi u vreme kada je više od 28 miliona ljudi u Avganistanu… potrebna pomoć da bi preživela dok se zemlja bori sa rizikom od gladi, ekonomskog pada, ukorenjenog siromaštva i brutalne zime .“

Agencije i humanitarne grupe Ujedinjenih nacija – koje su uključivale Vorld Vision International, CARE International, Save the Children U.S., Merci Corps i InterAction – obećale su da će „ostati odlučne u našoj posvećenosti pružanju nezavisne, principijelne pomoći za spasavanje života svim ženama, muškarcima i deci kome treba“.

Talibani su preuzeli vlast u avgustu prošle godine. Oni su uglavnom zabranili obrazovanje devojčica kada su poslednji put bili na vlasti pre dve decenije, ali su rekli da se njihova politika promenila. Administracija predvođena talibanima nije međunarodno priznata.