Rusija pojačava napade na Herson i Bahmut

Rusija pojačava napade na Herson i Bahmut

KIJEV – Ruske snage povećale su minobacačke i artiljerijske napade na grad Herson više od šest nedelja nakon što su ga ponovo zauzele ukrajinske trupe, istovremeno vršeći pritisak duž linija fronta na istoku, saopštila je ukrajinska vojska, prenosi Rojters.

Rusija je granatirala više od 25 naselja u okolini Hersona i Zaporožja, uzrokujući civilne žrtve i oštetivši civilnu infrastrukturu u gradu i regionu Hersona, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Rečeno je da jedan broj ruskih snaga napušta svoje položaje oko Zaporožja.

Rojters nije bio u mogućnosti da proveri izveštaje sa ratišta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video obraćanju pozvao Ukrajince da zagrle svoje voljene, kažu prijateljima da ih cene, podrže kolege, zahvale roditeljima i da se češće raduju sa svojom decom.

„Nismo izgubili našu humanost, iako smo izdržali strašne mesece“, rekao je on. „I nećemo ga izgubiti, iako je pred nama teška godina.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojim snagama da napadnu Ukrajinu krajem februara, nazvavši to „specijalnom vojnom operacijom“ za demilitarizaciju njegovog suseda, za koju je rekao da predstavlja pretnju po Rusiju. Ukrajina i njeni zapadni saveznici osudili su Rusiju da otima zemlju u imperijalističkom stilu.

Desetomesečni rat izazvao je smrt desetina hiljada ukrajinskih civila i vojnog osoblja sa obe strane, razaranja ukrajinskih gradova i mesta i bekstvo miliona iz svojih domova. To je takođe poremetilo globalnu ekonomiju, podižući cene energije i hrane.

Teške borbe su takođe trajale oko grada Bahmuta koji je pod kontrolom Ukrajine, koji je sada većim delom u ruševinama, u istočnoj provinciji Donjeck, i na severu, oko gradova Svatove i Kremine u provinciji Lugansk, gde ukrajinske snage pokušavaju da razbiju rusku odbranu linije.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Rusija verovatno ojačala deo linije fronta u Kremini jer je on logistički važan za Moskvu i da je postao relativno ranjiv nakon ukrajinskog napredovanja dalje na zapad.

Još uvek nema izgleda za razgovore o okončanju rata.

Zelenski gura mirovni plan od 10 tačaka koji predviđa da Rusija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da povuče sve svoje trupe.

Ali Kremlj je odbacio plan, ponavljajući svoj stav da kijevska vlada mora prihvatiti rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona: Luganska i Donjecka na istoku i Hersona i Zaporožja na jugu. To je odbacila Ukrajina i većina drugih nacija.

„Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnje realnosti u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zelenski je poručio parlamentu da ostane jedinstven i pohvalio Ukrajince što su pomogli Zapadu da se „ponovo pronađe“.

„Naše nacionalne boje su danas međunarodni simbol hrabrosti i nesalomljivosti celog sveta“, rekao je on u 45-minutnom govoru iza zatvorenih vrata.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Rusija želi da se situacija u Ukrajini reši što je pre moguće, sa prioritetom na odbrani civila i spasavanju života vojnika, prenela je agencija TASS.

U njemu se citira Lavrov koji je rekao da će Rusija pojačati svoje trupe i tehnološke sposobnosti u Ukrajini. On je rekao da su moskovske mobilisane trupe prošle „ozbiljnu obuku“ i da dok su mnogi od njih sada na terenu, većina još nije bila na frontu.

Ruske snage napustile su grad Herson oko 11. novembra u jednoj od najznačajnijih dobitaka Ukrajine u ratu. Hersonska oblast, na ušću reke Dnjepar, služi kao kapija za Krim koji je aneksirala Rusija.

Radost stanovnika Hersona zbog oslobođenja grada brzo je ustupila mesto strahu zbog nemilosrdnog ruskog granatiranja sa istočne obale Dnjepra, i mnogi su od tada pobegli.

Ruske snage granatirale su porodilište bolnice u Hersonu, rekao je Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta Zelenskog, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Niko nije povređen, a osoblje i pacijenti prebačeni su u sklonište, dodao je on.

TV snimci pokazuju kako radnici zamenjuju razbijene prozore daskama usred ruševina oštećenih zidova od cigle. Slika bebe visila je u praznoj sobi, a kreveti i bolnička oprema stajali su prazni i neiskorišćeni.

Rusija negira da je ciljala civile.