Porodice američkih vojnih tužile su se zbog plaćanja ISIS-a

Porodice američkih vojnih tužile su se zbog plaćanja ISIS-a

Pozivajući se na nedavnu presudu francuskom proizvođaču cementa Lafarge u američkom saveznom sudu, porodice dvojice mornara američke mornarice i jednog penzionisanog marinca koji su ubijeni u Siriji, Iraku i Libiji takođe traže odštetu od kompanije, izvestio je ABC News.

Teroristi Islamske države su svojevremeno preuzeli velike delove Sirije i Iraka, uključujući grad Džalabiju na severu Sirije gde je Lafarž izgradio ogromnu fabriku cementa. Pre nego što su ISIS i druge džihadističke grupe koje deluju u toj oblasti primorale fabriku da se zatvori, francuska kompanija im je platila preko 6 miliona dolara mita – za šta ju je američki savezni sud kaznio sa 777,8 miliona dolara u oktobru.

Prvo krivično gonjenje kompanije za podršku terorizmu stvorilo je presedan za koji rođaci trojice Amerikanaca koje su ubili teroristi kažu da i njima daje pravo na odštetu.

„Plaćanja optuženih i poslovno partnerstvo sa ISIS-om dali su ISIS-u početni kapital koji mu je bio potreban da se transformiše iz novonastale milicije ranih 2010-ih u brutalnog terorističkog diva sa sposobnošću i namerom da ubija Amerikance“, navodi se u tužbi, navodi ABC, koji je prvi izvestio o tome u nedelju.

Budući da je Lafarge već „priznao da je platio milione dolara ISIS-u“, tužba je „svrha da ga pozove na odgovornost vojnim porodicama koje su uništene njegovim gnusnim i nezakonitim ponašanjem“, rekao je advokat advokatske firme Jenner & Block za ABC.

Rođaci Dejvida Berija, glavnog podoficira Džejsona Finana i višeg podoficira Skota Kupera Dejtona opisali su „tešku duševnu bol, ekstremni emocionalni bol i patnju“ koje su pretrpeli kao rezultat svoje smrti. Beri je ubijen u januaru 2015. u napadu ISIS-a na hotel Korintija u Tripoliju u Libiji. On je u to vreme bio penzionisani marinac i radio je za privatnog izvođača. Finan i Dejton ubijeni su od improvizovanih eksplozivnih naprava (IED) za koje je kriv IS, jedna u Iraku u oktobru 2016, a druga u Siriji mesec dana kasnije.

U tužbi se Lafarž optužuje da je davao novac i cement teroristima IS i Al-Nusra fronta. Različite džihadističke grupe pobunile su se protiv sirijske vlade 2011. godine, uz spoljnu podršku, i na kraju kontrolisale oblast oko cementare u Džalabiji. Francuska kompanija je plaćala mito kako bi nastavila sa radom fabrike, sve dok ih preuzimanje IS 2014. godine nije primoralo da evakuišu svo strano osoblje.

Al-Nusra je bila u savezu sa Al-Kaidom, ali se u januaru 2017. preimenovala u Hajat Tahrir al-Šam (HTS). Mnogi od njenih militanata predstavljali su se kao „umereni pobunjenici“ da bi dobili obuku i oružje od SAD, koje su nastojale da zbace vladu u Damasku.

Dokumenti koje je u septembru 2021. objavila turska agencija Anadolu pokazala su da je Lafarž radio sa francuskim obavještajnim službama, dajući im informacije o IS i drugim terorističkim grupama.