Sud u Mjanmaru ove nedelje će doneti konačne presude na suđenjima Su Ći

Sud u Mjanmaru ove nedelje će doneti konačne presude na suđenjima Su Ći

Sud u Mjanmaru pod vojnom upravom izreći će u petak konačne presude u slučajevima protiv svrgnute liderke Aung San Su Ći, rekao je izvor upoznat sa njenim suđenjima, završavajući maratonske postupke koji su na Zapadu osuđeni kao lažno.

Su Ći (77) je uhapšena kada je vojska preuzela vlast 1. februara prošle godine u puču koji je okončao deceniju probne demokratije i gurnuo zemlju u haos.

Ona se nalazi u aneksu zatvora u Najpijou, bez pristupa advokatima osim u dane suđenja, nakon što je ranije držana u kućnom pritvoru na nepoznatoj lokaciji.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, verovatno najpoznatija figura Mjanmara, osuđen je za više krivičnih dela i osuđen na najmanje 26 godina zatvora u poslednjih 12 meseci u suđenjima koja su kritičari odbacili kao vratolomije koje su osmišljene da zadrže najvećeg vojnog protivnika na odstojanju.

Ona je proglašena krivom za krivična dela u rasponu od kršenja ograničenja COVID-19 i nezakonitog posedovanja radio opreme do podstrekavanja, kršenja zakona o državnim tajnama i pokušaja da utiče na izbornu komisiju zemlje.

Su Ći je nazvala slučajeve „apsurdnim“.

Portparol hunte nije mogao odmah da se dobije za komentar. Vojska je saopštila da nezavisno pravosuđe daje Su Ći odgovarajući postupak, napominjući da je sudiju imenovala njena administracija.

Sud bi trebalo da donese presudu u pet slučajeva korupcije protiv nje, od kojih svaki nosi do 15 godina zatvora, rekao je izvor u utorak, odbivši da bude identifikovan zbog napora hunte da prikrije informacije o njenim suđenjima.

Sudski postupak u maratonu Su Ći odvijao se iza zatvorenih vrata, uz samo ograničene informacije koje su preneli državni mediji i naređenje o gaćenju koje je izrečeno njenim advokatima.

Nejasno je koliko ona zna o razvoju događaja u Mjanmaru, gde su Ujedinjene nacije optužile vojsku za zločine nad civilima, a pokret otpora i vlada u senci se bore na više frontova kako bi potkopali vladavinu hunte.