Popravka „Severnih tokova“, oštećenih na dnu Baltičkog mora, može koštati 500 miliona dolara

Popravka „Severnih tokova“, oštećenih na dnu Baltičkog mora, može koštati 500 miliona dolara

Kompanija Nord Stream AG, koja je operater gasovoda Severni tok i Severni tok-2 oštećenih u septembru, počela je preliminarnu procenu troškova popravke cevi i obnavljanja njihovog snabdevanja gasom.

Ovo je Njujork tajmsu preneo obavešteni izvor pod uslovom anonimnosti, prenosi „Evropska istina“.

Prema jednoj proceni za popravke Severnog toka, cena popravki iznosi oko 500 miliona dolara, rekao je izvor. Osim toga, ruski predstavnici proučavaju koliko dugo oštećene cevi gasovoda mogu da izdrže uticaj slane morske vode.

Kao što znate, mnoge evropske zemlje veruju da je Moskva umešana u bombardovanje Severnog toka, iako nikakvi dokazi o tome nisu javno saopšteni.

„Njujork tajms” napominje da incident nije doneo značajnu korist Rusiji, jer ona i dalje mora da plaća Ukrajini tranzit gasa, ne može više da koristi argument o jeftinom plavom gorivu da utiče na Nemačku i biće prinuđena da troši na popravku. Severnih tokova.

Istovremeno, sabotaža gasovoda je dovela do povećanja cena gasa u Evropi najmanje do proleća 2023. godine, što bi moglo da podstakne evropske zemlje da gurnu Ukrajinu da pregovara o brzom okončanju rata.

„Činjenica da je jedan od gasovoda Severni tok 2 ostao netaknut takođe znači da bi Nemačka u energetskoj krizi mogla da promeni kurs i dozvoli tom gasovodu da počne da pumpa gas“, dodaje NIT.

Kako je saopšteno, u noći 26. septembra došlo je do curenja gasa na jednom od niti Severnog toka 2 jugoistočno od ostrva Bornholm, kao i na oba toka Severnog toka.

Danska, Švedska i Norveška se slažu da je curenje izazvano eksplozijama cevovoda. Švedski tužilac, koji istražuje oštećenje gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, potvrdio je da je incident sabotaža, jer su na licu mesta pronađeni tragovi eksploziva.

Operativna kompanija saopštila je da je deonica Severnog toka uništena, a delovi cevi razbacani na 250 metara.