Porast COVID-19 u Kini povećava izglede za pojavu novog mutanta koronavirusa

Porast COVID-19 u Kini povećava izglede za pojavu novog mutanta koronavirusa

Da li bi nalet COVID-19 u Kini mogao da oslobodi novog mutanta koronavirusa u svetu?

Naučnici ne znaju, ali se brinu da bi se to moglo dogoditi. To bi moglo biti slično omikronskim varijantama koje sada kruže tamo. To može biti kombinacija sojeva. Ili nešto sasvim drugo, kažu.

„Kina ima veoma veliku populaciju i ima ograničen imunitet. I izgleda da je to okruženje u kojem možemo videti eksploziju nove varijante“, rekao je dr Stjuart Kembel Rej, stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta Džon Hopkins.

Svaka nova infekcija pruža šansu da korona virus mutira, a virus se brzo širi u Kini. Zemlja od 1,4 milijarde uveliko je odustala od politike „nulte COVID“. Iako su ukupne prijavljene stope vakcinacije visoke, nivoi dopunske vakcine su niži, posebno među starijim ljudima. Domaće vakcine su se pokazale manje efikasnim protiv ozbiljnih infekcija od zapadnjačkih verzija RNK glasnika. Mnogi su davani pre više od godinu dana, što znači da je imunitet oslabio.

„Kada smo videli velike talase infekcije, često je praćeno stvaranjem novih varijanti“, rekao je Rej.

Pre otprilike tri godine, prvobitna verzija koronavirusa proširila se iz Kine na ostatak sveta i na kraju je zamenjena delta varijantom, zatim omikronom i njegovim potomcima, koji i danas muče svet.

Dr Šan-Lu Liu, koja proučava viruse na Državnom univerzitetu u Ohaju, rekla je da su mnoge postojeće varijante omikrona otkrivene u Kini, uključujući BF.7, koji je izuzetno vešt u izbegavanju imuniteta i veruje se da pokreće trenutni porast.

Stručnjaci kažu da delimično imuno stanovništvo poput kineske vrši poseban pritisak na virus da se promeni. Rej je uporedio virus sa bokserom koji „uči da izbegne veštine koje imate i prilagodi se da ih zaobiđe“.

Jedna velika nepoznanica je da li će nova varijanta izazvati težu bolest. Stručnjaci kažu da nema inherentnog biološkog razloga da virus vremenom postane blaži.

„Veliki deo blagosti koju smo iskusili u proteklih šest do 12 meseci u mnogim delovima sveta nastao je zbog akumuliranog imuniteta bilo vakcinacijom ili infekcijom, a ne zato što se virus promenio“, rekao je Rej.

U Kini većina ljudi nikada nije bila izložena korona virusu. Kineske vakcine se oslanjaju na stariju tehnologiju koja proizvodi manje antitela od RNK vakcina.

Imajući u vidu te realnosti, dr Gagandip Kang, koji proučava viruse na Hrišćanskom medicinskom koledžu u Veloreu u Indiji, rekao je da ostaje da se vidi da li će virus slediti isti obrazac evolucije u Kini kao što je bio u ostatku sveta nakon izašle su vakcine. „Ili“, upitala je, „hoće li obrazac evolucije biti potpuno drugačiji?“

Nedavno je Svetska zdravstvena organizacija izrazila zabrinutost zbog izveštaja o teškoj bolesti u Kini. U gradovima Baoding i Langfang izvan Pekinga, bolnice su ostale bez kreveta za intenzivnu njegu i osoblja kako teški slučajevi rastu.

Kineski plan za praćenje virusa se nalazi oko tri gradske bolnice u svakoj provinciji, gde će se prikupljati uzorci od pacijenata koji su veoma bolesni i svih onih koji umiru svake nedelje, rekao je Ksu Venbo iz Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. brifing u utorak.

Rekao je da je 50 od 130 verzija omikrona otkrivenih u Kini rezultiralo izbijanjem zaraze. Zemlja stvara nacionalnu genetsku bazu podataka „kako bi pratila u realnom vremenu“ kako se razvijaju različiti sojevi i potencijalne implikacije na javno zdravlje, rekao je on.

U ovom trenutku, međutim, postoje ograničene informacije o genetskom sekvenciranju virusa koje dolaze iz Kine, rekao je Džeremi Luban, virolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Masačusetsu.

„Ne znamo sve šta se dešava“, rekao je Luban. Ali jasno je da „pandemija nije gotova“.