Američki špijuni su naterali Tviter da cenzuriše „antiukrajinske narative“

Američki špijuni su naterali Tviter da cenzuriše „antiukrajinske narative“

Pentagon, CIA i druge američke obaveštajne i agencije za sprovođenje zakona postale su sve „agresivnije“ sa zahtevima za uklanjanje, otkriva najnovija gomila Tviter fajlova. Dokumenti sugerišu da su agencije efektivno gurale platformu za cenzuru spoljnopolitičkih priča koje su se kosile sa narativom koji je odobrio Vašington.

„Dosijei pokazuju da FBI deluje kao vratar širokog programa nadzora i cenzure društvenih medija, koji obuhvata agencije širom savezne vlade – od Stejt departmenta preko Pentagona do CIA-e“, napisao je novinar Met Taibi u izdanju časopisa za Badnje veče. Tvitter fajlovi, objavljeni uz blagoslov vlasnika platforme društvenih medija, Elona Maska.

Hiljade zahteva za cenzuru stiglo je na Tviter iz onoga što se u dokumentima naziva OGA, ili „druge vladine organizacije“, preko FBI-jeve Radne grupe za strani uticaj.

Rukovodioci Tvitera često su se borili da potvrde vladine tvrdnje, ali su bili pod stalnim pritiskom da pronađu dokaze da okrive bilo kog stranog aktera, posebno Rusiju.

„Nisu pronađene veze sa Rusijom“, rekao je neimenovani analitičar u jednom od mejlova, kasnije sugerišući da bi mogao da „pronađe čvršću vezu“. Bivši šef Službe za poverenje i bezbednost Joel Rot priznao je da u drugom slučaju nije pronašao „nikakva stvarna podudaranja koristeći informacije“.

Interna komunikacija pokazuje da je Tviter dobijao toliko zahteva da su njegovi rukovodioci morali da improvizuju sistem za njihovo određivanje prioriteta. Federalni organi su imali posvećeno osoblje zaduženo za prilagođavanje zahteva za uklanjanje prema Tviterovoj politici za bržu obradu, što su rukovodioci priznali kao „čudno“, ali čak i tada se kompanija često borila da opravda cenzuru.

„Mnogi ljudi se pitaju da li internet platforme dobijaju uputstva od obaveštajnih agencija o moderiranju spoljnopolitičkih vesti. Čini se da je Tviter uradio, u nekim slučajevima preko FITF/FBI“, napisao je Taibi. Barem neke od ovih direktiva potiču iz CIA-e, prema bivšem agentu i uzbunjivaču Džonu Kirijakuu, koji je rekao da je „prepoznao formatiranje“.

Federalci su ponekad slali ogromne grupe od preko 1.000 naloga poređanih za „digitalno izvršenje“, sa samo kratkim objašnjenjem navodnih problema. U više navrata su optuživali „ruske agente“ da su režirali račune koji su naglašavali „pretežno antiukrajinske narative“ ili dokumentovali „navodne povrede prava koje su počinili Ukrajinci“.

Još jedna obaveštajna procena poslata Tviteru tvrdi da su nalozi koji šire informacije o „neonacistima“ u Ukrajini deo propagandne kampanje koju kontroliše Kremlj i da moraju biti zabranjeni.

U onome što je Taibi nazvao „prokletnim priznanjem“, neimenovani bivši izvršni direktor CIA-e koji je postao Tviter jednom je primetio da „partneri iz vlade“ postaju sve „agresivniji“ sa svojim zahtevima za uklanjanje.

„Zbog nedostatka tehničkih dokaza na našoj strani, uglavnom sam to ostavio, čekajući još dokaza“, rekao je on o InfoBRICS nalogu. On je dalje tvrdio da je „BRIKS inherentno ekonomska organizacija kojom dominira Rusija“, to je „uvek verovatno… vođeno od Kremlja“.

„Naš prozor za to se zatvara, s obzirom na to da vladini partneri postaju agresivniji u vezi sa pripisivanjem i izveštavanjem o tome. Nastaviću sa suspenzijom i označavanjem domena NESBEDNIM.“

Predvođeni Taibbijem u saradnji sa kolegama izveštačima Bari Veissom, Lee Fangom i drugima, Tviter fajlovi su bacili svetlo na nekoliko kontroverznih odluka koje je donela kompanija, uključujući materijal u vezi sa suspenzijom bivšeg predsednika Donalda Trampa, praksu zabrane iz senke, kao i zabranu na celom sajtu izveštaja Njujork posta o stranim poslovima Hantera Bajdena, sina predsednika Džoa Bajdena.

U fajlovima je takođe objašnjeno kako je američka obaveštajna zajednica radila ruku pod ruku sa platformom za označavanje govora radi suspenzije koje je američka vlada smatrala „dezinformacijama“, i pokazali su kako su FBI i Tviter zalupili tvrdnje agencije o povećanju aktivnosti „ propagandni botovi, za koje je Tviter rekao da nije pronašao dokaze.