Kineska zdravstvena komisija prestaje da objavljuje dnevne podatke o COVID-u

Kineska zdravstvena komisija prestaje da objavljuje dnevne podatke o COVID-u

Kineska nacionalna zdravstvena komisija (NHC) prestala je u nedelju da objavljuje dnevne podatke o COVID-19, zbog sumnje u njihovu pouzdanost, jer su infekcije eksplodirale nakon naglog ublažavanja strogih ograničenja.

„Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti će objaviti relevantne informacije o COVID-u radi referenci i istraživanja“, navodi se u saopštenju komisije, ne navodeći razloge za promenu ili koliko često će kineski CDC ažurirati informacije o COVID-u.

Prestanak NHC-a da izveštava o dnevnim brojkama zaraženih i smrtnih slučajeva dolazi zbog zabrinutosti zbog nedostatka vitalnih informacija otkako je Peking uneo korenite promene u politiku nulte COVID-19 koja je stotine miliona svojih građana stavila pod nemilosrdnu blokadu i pretrpela drugu po veličini u svetu privreda.

Uprkos rekordnom porastu infekcija, NHC nije prijavio nijedan smrtni slučaj od COVID-a širom zemlje četiri uzastopna dana pre nego što je zaustavio objavljivanje podataka. Kina je suzila svoju definiciju za prijavljivanje smrti od COVID-a, računajući samo one od pneumonije izazvane COVID-om ili respiratorne insuficijencije, podižući obrve među svetskim zdravstvenim stručnjacima.

Britanska kompanija za zdravstvene podatke Airfiniti prošle nedelje je procenila da Kina doživljava više od milion infekcija i 5.000 smrtnih slučajeva dnevno.

Nakon što su slučajevi COVID-a obarali dnevne rekorde krajem novembra, NHC je ovog meseca prestao da izveštava o asimptomatskim infekcijama, što je otežavalo praćenje slučajeva.

Zvanične brojke iz Kine postale su nepouzdan vodič jer se širom zemlje radilo manje testiranja, dok je Kina rutinski optužena da umanjuje značaj infekcija i smrti.

Sjedinjene Države su takođe ređe prijavljivale slučajeve COVID-a, prelazeći sa dnevnih na nedeljna ažuriranja, navodeći potrebu da se smanji opterećenje izveštavanja na lokalnim područjima.

Svetska zdravstvena organizacija nije dobila podatke iz Kine o novim hospitalizacijama zbog COVID-a otkako je Peking ublažio svoja ograničenja. Organizacija kaže da je jaz u podacima možda posledica toga što se vlasti bore da izbroje slučajeve u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Nekoliko modela i izveštaja proteklih dana predviđalo je čak dva miliona smrtnih slučajeva od COVID-a dok se virus širi ruralnim delovima zemlje, preteći da pogodi najugroženiju stariju populaciju i nevakcinisane.

Zdravstveni sistem u zemlji bio je pod ogromnim pritiskom, sa osobljem koje je zatraženo da radi dok je bolesno, pa čak i penzionisani medicinski radnici u ruralnim zajednicama bivaju ponovo angažovani da pomognu u naporima na lokalnom nivou, navode državni mediji.

Hitnost pojačava približavanje Lunarne Nove godine u januaru, kada se ogroman broj ljudi vraća kući.