Smrtonosna zimska mećava u SAD-u

Smrtonosna zimska mećava u SAD-u

Strašna zimska oluja koja je pogodila Sjedinjene Države zaslepljujućim snegom i snažnim arktičkim vetrovima ostavila je oko milion kupaca bez struje u subotu, dok su hiljade otkazanih letova zaglavile putnike koji su u poslednjem trenutku trčali za Božić.

Najmanje 17 smrtnih slučajeva povezanih sa vremenskim prilikama potvrđeno je u osam država jer su jak sneg, zavijanje vetra i opasno hladne temperature držale veći deo nacije, uključujući i normalno umeren jug, u zaleđenom stanju treći dan zaredom.

Zimska oluja sa „bombaškim ciklonom“, jedna od najžešćih u decenijama, već je primorala na otkazivanje 2.300 američkih letova u subotu i odlaganje još 5.300 letova, dan nakon što je skoro 6.000 ukinuto, prema sajtu za praćenje Flightavare.com.

Sekretar saobraćaja Pete Buttigieg napisao je u subotu na Tviteru da su „najekstremniji poremećaji iza nas dok se operacije avio-kompanija i aerodroma postepeno oporavljaju“ – reči kojih se drže putnici koji su zaglavili na aerodromima, uključujući Atlantu, Čikago, Denver, Detroit i Njujork.

Stanovnik Njujorka Zack Cuiler, čiji je let kući za Hjuston 22. decembra odložen, a zatim otkazan već dva puta ove nedelje, bio je „prilično uzdrman“ zbog haosa.

Ovaj 35-godišnjak se sada nada da će stići do svojih najmilijih do 25. decembra. „Drago mi je što ću videti svoju porodicu za Božić“, rekao je on za AFP.

U teško pogođenoj državi Njujork, guvernerka Keti Hočul poslala je Nacionalnu gardu u okrug Eri i njegov glavni grad Bafalo, gde su vlasti saopštile da su hitne službe u suštini kolabirali suočeni sa ekstremnim mećavama.

„Verovatno je još uvek stotine ljudi zaglavljenih u vozilima“, rekao je izvršni direktor okruga Eri Mark Poloncarz rano u subotu, dodajući da se Nacionalna garda šalje „pravo u grad Bafalo radi ovih spasavanja opasnih po život“.

Poledica na putevima i uslovi beljenja takođe su doveli do zatvaranja nekih od najprometnijih transportnih ruta u zemlji, uključujući međudržavnu magistralu 70, čiji su delovi privremeno zatvoreni u Koloradu i Kanzasu.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na smrtonosne uslove i pozvala stanovnike pogođenih područja da ostanu u zatvorenom prostoru. U petak je saopšteno da je zbog hladnoće zbog vetra temperatura pala na -55 Farenhajta (-48 Celzijusa).

Velika hladnoća je trenutna briga za otprilike milion kupaca električne energije koji su još uvek bili bez struje od subote u 18:30 GMT, navodi tracker poveroutage.us.

Neki gradovi, uključujući i državu Severnu Karolinu, počeli su da primenjuju stalne isključenje struje zbog velike potražnje za električnom energijom, u nekim slučajevima ostavljajući ljude nesposobnim da bezbedno greju svoje domove.

Frustracija raste

U El Pasu u Teksasu, očajni migranti koji su prešli iz Meksika zgurali su se u crkvama, školama i građanskom centru, rekla je Roza Falkon, učiteljica i volonterka za AFP.

Ali neki su ipak odlučili da ostanu napolju na niskim temperaturama jer su se plašili pažnje imigracionih vlasti, dodala je ona.

U Čikagu, Burke Patten iz Night Ministri, neprofitne organizacije posvećene pomoći beskućnicima, rekao je: „Delili smo opremu za hladno vreme, uključujući kapute, kape, rukavice, termo donji veš, ćebad i vreće za spavanje, zajedno sa rukama i nogama grejači“.

Nacionalna meteorološka služba predviđa da će se opasno hladni uslovi nastaviti u centralnim i istočnim Sjedinjenim Državama tokom vikenda pre nego što se sledeće nedelje temperature vrate na normalnije sezonsko vreme.

U Kanadi su neki bili veoma hladnokrvni, uključujući stoične kupce na odmoru u poslednjem trenutku u centru Toronta.

Kanadske provincije su ipak izdale teška vremenska upozorenja. Stotine hiljada je ostalo bez struje u Ontariju i Kvebeku, dok su mnogi letovi otkazani na aerodromima u Vankuveru, Torontu i Montrealu.

Putnici u nekoliko zaustavljenih vozova u Ontariju kažu da su bili u vagonima do 18 sati zbog ekstremnih vremenskih uslova, uključujući studentkinju Univerziteta Otava Darci Pirell koja je rekla CP24 da će imati termos sa makaronima i sirom za večeru u petak—i ništa Od.

„Putovanje od četiri sata sada traje 18 sati“, rekla je vozačica Lusi Elis za Toronto Star. „Svi smo samo veoma umorni. Spavao sam na podu sat vremena, frustracija samo raste.“

Poplave, žestoki vetrovi

U SAD, odeljenja za transport u nekoliko ravničarskih država prijavila su skoro nultu vidljivost, puteve prekrivene ledom i mećave, i snažno su pozvali stanovnike da ostanu kod kuće.

Vozači su bili upozoreni da ne kreću na puteve – čak i kada je nacija dostigla ono što je obično najprometnije doba godine za putovanja.

Do petka popodne, oluja je dobila status „bombarskog ciklona“ nakon što je vazdušni pritisak naglo pao tokom 24 sata.

Cikloni sa bombama proizvode jaku kišu ili sneg. Oni takođe mogu izazvati poplave na obalama i generisati vetar uragana.

Meteorolog Kelsi Mekiven u Torontu je tvitovala da su talasi do 26 stopa (osam metara) prijavljeni u jezeru Eri, dok su u luci Ferport u Ohaju vetrovi udarali do 74 milje (120 kilometara) na sat, tvitovao je NVS.