Radnici Univerziteta u Kaliforniji prekinuli štrajk

Radnici Univerziteta u Kaliforniji prekinuli štrajk

LOS ANĐELES – Studenti diplomiranih studenata Univerziteta Kalifornije u štrajku odobrili su u petak sporazum o pregovaranju, čime je okončan neviđeni 40-dnevni štrajk koji je uznemirio nastavu na prestižnom univerzitetskom sistemu, piše AP.

Predstavnici sindikata rekli su u petak da je većina diplomiranih studenata i asistenata u štrajku odobrila dva ugovora za formalno okončanje obustave rada.

Plate će porasti i do 80 odsto za neke od najslabije plaćenih radnika, a svi radnici vide povećanje plata, rekli su predstavnici sindikata. Ugovori takođe poboljšavaju beneficije kako bi pomogli radnicima da pokriju troškove brige o deci i zdravstvene troškove i pomoći će namernim studentima, rekli su oni.

Jedinice za pregovaranje predstavljali su Udruženi radnici automobila.

„Dramatična poboljšanja naših plata i radnih uslova rezultat su desetina hiljada radnika koji zajedno štrajkuju u jedinstvu“, rekao je Rafael Jaime, predsednik UAV 2865, u saopštenju. „Ovi sporazumi redefinišu šta je moguće u smislu načina na koji univerziteti podržavaju svoje radnike, koji su okosnica njihovog istraživačkog i obrazovnog preduzeća.

Ugovori pokrivaju oko 36.000 radnika, od kojih mnogi zarađuju samo 24.000 dolara godišnje, što je mala plata za život u gradovima poput Los Anđelesa, San Dijega i Berklija, gde univerzitetski sistem ima kampuse.

Sindikat je saopštio da je štrajk, koji je počeo sredinom novembra, najveći ikada među akademskim radnicima. To su pomno pratili drugi univerzitetski kampusi širom zemlje.

Oko 12.000 drugih radnika u štrajku, uglavnom studenata postdoktorskih studija i akademskih istraživača, već je ratifikovalo sporazum koji će povećati njihove plate za 29%. Takođe će dobiti bolje porodično odsustvo, subvencije za brigu o deci i sigurnost posla.

Štrajk je trajao mesec dana pre nego što je prošlog petka postignut okvirni sporazum. Gradonačelnik Sakramenta Darel Stajnberg služio je kao posrednik nakon nekoliko neuspelih pokušaja da se postigne dogovor.

Do kraja 2024. minimalna plata za asistente u nastavi iznosiće najmanje 36.000 dolara, uz veće plate za studente u kampusima u posebno skupim gradovima. Istraživači diplomiranih studenata zaradiće najmanje 40.000 dolara, kažu predstavnici sindikata.

Radnici mogu dobiti subvencije za brigu o deci od više od 2.000 dolara po semestru.

Grupa radnika označena kao „Štrajk za pobedu“ pozvala je radnike da glasaju protiv privremenog sporazuma, rekavši da on nije ispunio zahteve za osnovnu platu od 54.000 dolara, veću finansijsku podršku međunarodnim studentima, 2.000 dolara mesečno za subvencije za brigu o deci i proširenu zaštitu ljudi sa invaliditetom.