70 odsto SAD pod zimskim upozorenjem zbog smrzavanja

70 odsto SAD pod zimskim upozorenjem zbog smrzavanja

Istorijska i brutalna zimska oluja stavila je oko 240 miliona Amerikanaca pod upozorenje o vremenskim prilikama u petak, dok su se Sjedinjene Države suočile sa haosom u putovanju na odmor, sa hiljadama otkazanih letova i zatvorenim glavnim autoputevima.

Jak sneg i jaki vetrovi poništili su planove za praznike nekoliko dana pre Božića, pošto je ogroman hladni front sišao sa Arktika i zamrznuo veći deo nacije, uključujući i normalno umerene južne države.

Hladnoća vetra je na nekim lokacijama dovela do temperature ispod -40 stepeni celzijusa (-40 stepeni Celzijusa), a oko 70 odsto stanovništva SAD je pod upozorenjima ili upozorenjima o zimskim vremenskim prilikama, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Meteorolozi su rekli da je na nekim mestima bilo toliko hladno – 10 stepeni Farenhajta zabeleženo je u petak u normalno blagom Dalasu u Teksasu – da je svako ko izađe napolje rizikovao promrzline u roku od nekoliko minuta.

U Hamburgu, u Njujorku, 39-godišnja Dženifer Orlando se smestila sa svojim mužem.

„Pod zabranom smo da vozimo“, rekla je ona za AFP, dodajući: „Ne vidim preko puta. Ne idemo nigde“. Ona je rekla da joj je nestalo struje četiri sata nakon što je RV (rekreativno vozilo) skliznuo u dalekovod na autoputu, rekla je.

Velika hladnoća je trenutna briga za oko 1,5 miliona kupaca električne energije, uglavnom na jugu i istoku SAD, koji su u petak ujutro bili bez struje, navodi tracker poveroutage.us.

Odeljenja za saobraćaj u Severnoj i Južnoj Dakoti, Oklahomi, Ajovi i drugde prijavila su skoro nultu vidljivost, puteve prekrivene ledom i mećave i snažno su pozvali stanovnike da ostanu kod kuće.

U Oklahomi su u četvrtak prijavljena najmanje dva smrtna slučaja u saobraćaju, potvrdio je Andi Beshear, guverner Kentakija, tri u svojoj državi.

„Vaša porodica želi da budete kući za Božić, ali mnogo više vas žele živog“, rekao je Bešer za CNN.

Haos u vazdušnom saobraćaju

Preko granice u Kanadi, živa je pala na čak -50C (-58F) u centralnoj provinciji Saskačevan.

Ali kupci u poslednjem trenutku u centru Toronta ostali su optimistični.

Dženifer Kembel, koja je u poseti iz Kaledona u Ontariju, rekla je za AFP: „Mislim da svakih nekoliko godina imamo neke velike oluje i samo se prilagođavamo. Mi smo Kanađani, to je način na koji to radimo.

Što se tiče putovanja, više od 4.170 američkih letova je već otkazano u petak, a još 4.650 je odloženo, prema veb lokaciji za praćenje Flight Avare, mnogi u međunarodnim centrima u Njujorku, Sijetlu i O’Hareu u Čikagu.

I-90, glavni autoput koji ide preko severa, zatvoren je u Južnoj Dakoti, a zvaničnici su rekli da se neće ponovo otvoriti do kasnije u petak.

„Ekipe koriste sve raspoložive resurse iz cele države za čišćenje i obnovu putovanja“, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Južne Dakote.

Očekuje se da će obim putovanja tokom praznika biti blizu nivoa pre pandemije, sa najvećim danom u četvrtak, tri dana pre Božića.

Prognostičari AccuVeather-a rekli su da bi oluja mogla brzo da ojača u ono što je poznato kao „bombaški ciklon“ kroz proces koji se zove „bombogeneza“, kada barometarski pritisak opadne i hladna vazdušna masa se sudari sa toplim vazduhom.

Rapid frostbite

Takvo ekstremno vreme može biti opasno, rekao je Rič Maliavko, glavni prognostičar Nacionalne meteorološke službe u Glazgovu, u Montani, gde je hladnoća preko noći pala na -60 Farenhajta.

„Kada je ovako hladno, svako može da upadne u nevolje“, rekao je Maliavco za AFP.

„Uz ove vrste hladnoće od vetra, ako ne nosite te tople slojeve… nezaštićena koža može dobiti promrzline za manje od pet minuta.“

Uslovi su bili dovoljno hladni da ljudi postavljaju video snimke sebe kako izvode „izazov kipuće vode“, gde se ključala voda baca u vazduh i momentalno se smrzava.

„Stvorili smo sopstveni oblak na -17° F (-27° C) na međunarodnom aerodromu #Misula,“ tvitovao je NVS Missoula u Montani.