SAD: Sudija odbacio tvrdnju Madurovog saveznika o imunitetu

SAD: Sudija odbacio tvrdnju Madurovog saveznika o imunitetu

MIAMI – Savezni sudija u Majamiju u petak je odbacio pokušaje bliskog saveznika venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura da se zaštiti od krivičnih optužbi, presudivši da Aleks Saab nema pravo na diplomatski imunitet u SAD i da mora da mu se sudi po optužbama za pranje novca, prenosi AP.

Pravnu borbu oko Saabovog navodnog diplomatskog statusa pomno je pratila Madurova socijalistička vlada, koja je zahtevala oslobađanje kolumbijskog biznismena kao deo tajnih pregovora sa Bajdenovom administracijom.

SAD su od 2019. prestale da priznaju Madura kao legitimnog lidera Venecuele, a sudija Robert Skola je tu odluku naveo kao osnovu za odbacivanje Saabovog zahteva za odbacivanje krivičnih optužbi.

„Madurov režim je smatran ’nelegitimnim‘“, napisao je Skola u presudi na 15 stranica. „Svako potraživanje diplomatskog imuniteta od strane predstavnika Madurovog režima takođe se mora smatrati nelegitimnim.

Više od dve godine, skoro od vremena njegovog hapšenja u Africi po američkoj potjernici, Saab je insistirao da je venecuelanski diplomata na meti zbog svog rada koji pomaže njegovoj usvojenoj domovini da zaobiđe američke ekonomske sankcije.

Saab (51) je izvučen iz privatnog aviona u leto 2020. tokom zaustavljanja u Zelenortskim Ostrvima na putu za Iran, gde je krenuo da pregovara o naftnim poslovima u ime Madurove vlade.

Optužen je za zaveru radi pranja novca u vezi sa šemom podmićivanja koja je navodno izvukla 350 miliona dolara putem državnih ugovora za izgradnju pristupačnih stanova za vladu Venecuele.

Na saslušanju u utorak, Skola je tražio od Saabovog pravnog tima od sedam advokata da objasni zašto bi trebalo da odstupi od stava koji je zauzeo američki Stejt department, koji je rekao da Saab nema pravo na diplomatski imunitet u SAD.

SAD su od 2019. priznale opozicionog poslanika Huana Gvaida kao legitimnog lidera Venecuele – stav koji su američki savezni sudovi više puta potvrđivali u brojnim tužbama koje su pokrenuli neplaćeni poverioci koji žele da zaplene prekomorska naftna sredstva te zemlje.

Skola je uporedio Saabovu situaciju sa hipotetičkom situacijom u kojoj je bivši predsednik Donald Tramp – koji nije priznao svoj gubitak na izborima 2020. – trebalo da izda pasoše sa navodnim imprimaturom vlade SAD.

„Ne priznajemo režim Madura kao legitimnu vladu Venecuele“, rekao je Skola.

Saabov advokat izneo je kao dokaz ono što su, kako tvrde, diplomatske note koje su razmenili Iran i Venecuela u kojima se razgovaralo o tome šta će Saabovo treće putovanje u Iran. U vreme hapšenja, Saab je takođe navodno nosio zapečaćeno pismo od Madura iranskom vrhovnom lideru u kojem je tražio njegovu punu podršku za planirani dogovor o uvozu goriva u vreme dugih gasovoda u Venecueli.

„To je kao kada biste nekoga kidnapovali, doveli ga u svoju kuću i onda ga optužili za ometanje posedovanja”, rekao je Li Kejsi, jedan od Saabovih advokata, na ovonedeljnom saslušanju.

Međutim, tužioci su izneli dokaze da su neki od dokumenata koji potkrepljuju Saabove tvrdnje – među kojima su venecuelanski diplomatski pasoš i predsednički dekret objavljen u Službenom listu Venecuele – verovatno falsifikovani.

„U najboljem slučaju bio je kurir“, rekao je pomoćnik američkog tužioca Aleks Kramer tokom postupka. „Ali to što ste kurir diplomatskih pisama ne čini čoveka diplomatom.

Saab je prvobitno držala kao trofej od strane Trampove administracije, koja nije krila svoje napore da svrgne Madura, koji je i sam tražen po optužbama za trgovinu drogom u SAD.

Ali krivični slučaj je postao glavna prepreka pošto Bajdenova administracija nastoji da poboljša odnose sa Venecuelom i iskoristi nove zalihe nafte kako bi nadoknadila gubitak izvoza iz Rusije nakon sankcija zbog njene invazije na Ukrajinu

Natezanje konopa dodatno je zakomplikovalo otkriće da je Saab, pre hapšenja, bio prijavljen kao doušnik od strane američke Uprave za borbu protiv droge i da joj je davao informacije o korupciji u Madurovom bližem krugu.