Erdogan je najavio reforme za „jačanje parlamenta i sudova“ za 2023. godinu

Erdogan je najavio reforme za „jačanje parlamenta i sudova“ za 2023. godinu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je reforme za jačanje zakonodavne i pravosudne grane vlasti 2023. godine, kada će u zemlji biti održani sledeći predsednički i parlamentarni izbori.

Kako prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Anadolu, Erdogan je to rekao na konferenciji o ustavnom pravu u islamskom svetu, koja je počela u petak u palati Dolmabahče u Istanbulu.

„Sledeće godine u Turskoj su planirane nove reforme koje imaju za cilj unapređenje grana vlasti. Reforme će povećati efikasnost izvršne vlasti, kao i doprineti radu zakonodavnog i izvršnog sistema“, rekao je Erdogan.

Ne precizirajući reforme, on je dodao da su koraci preduzeti poslednjih godina omogućili da se na ustavnom nivou garantuje ne samo nezavisnost, već i nepristrasnost turskog pravosudnog sistema, čime je otklonjena praznina u pravnom sistemu zemlje.

„Naravno, u ovom procesu može doći do debata o nekim događajima koje pomno prate različiti segmenti javnog mnjenja. Međutim, verujemo da će svaka od ovih rasprava biti rešena i zaključena u skladu sa principom vladavine prava. nakon što se uliva u svoj kanal.“ – rekao je turski predsednik.

Podsetimo, 2017. godine u Turskoj je održan referendum o pitanju izmena ustava, prema kojem je predsednik Redžep Tajip Erdogan zapravo dobio svu vlast u zemlji. Iako je nešto više od 51 odsto učesnika podržalo predlog, posmatrači OEBS-a i Saveta Evrope opisali su referendum kao neispunjenje demokratskih standarda.

Redžep Tajip Erdogan je ranije nagovestio da će se naredne godine poslednji put kandidovati za predsednika Turske.